18 magyarra jut egy vállalkozás

Vágólapra másolva!
Márciusban csökkent a vállalkozások száma, de még így is több mint 500 ezer működő cég van Magyarországon, írja a Bisnode. A papír- és az építőipar helyzete a legnehezebb, de a csökkenés nem feltétlenül negatív folyamat.
Vágólapra másolva!

Közel 540 ezer társas vállalkozás működik ma Magyarországon, ami magas szám, de 2,3 százalékos csökkenés a tavalyi év első negyedévéhez képest. Az új cégek száma 34 százalékkal csökkent: tavaly márciusban 4500 új vállalkozást jegyeztek be, idén márciusban pedig csak 2340-et. Ez a csökkenés valószínűleg annak is köszönhető, hogy tavaly márciusban cégalapítási bumm volt hazánkban a törvényi változások miatt.

Óvatosan üzleteljünk

A Bisnode elemzése szerint a legtöbb iparágban csökkent a működő cégek száma. A vegyiparban, az élelmiszer-, ital-, dohánytermék-gyártás és a mezőgazdaság területén volt növekedés, míg a legnagyobb mértékű csökkenés a papíriparban, az építőiparban, a fafeldolgozás terén történt. A gazdasági válság által erősen sújtott építőiparban továbbra sem könnyű vállalkozóként boldogulni.

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy üzletkötésnél érdemes megvizsgálni a szektoriális kockázatokat is. Amennyiben az üzleti partner kockázatosabb szektorba tartozik, érdemes résen lenni a szerződéskötésnél.

Pesten is kevesebb lett a vállalkozás

Minden közigazgatási egységben csökkent a cégek száma, beleértve Pest megyét is, ami több mint 82 ezer cégével így is a legjobb helyzetben van. Nógrád megyében van bejegyezve a legkevesebb vállalkozás, és itt volt a legnagyobb csökkenés az elmúlt időszakban. A legnagyobb mértékű csökkenés Nógrád (-5,23 százalék), Heves (-4,36 százalék) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (-4,35 százalék), míg a legkisebb Csongrád (-1,77 százalék), Békés (-1,69 százalék) és Pest megyében (-1,39 százalék) volt.

A csökkenő cégszám önmagában és ekkora mértékben még nem negatív folyamat. A régóta fizetési nehézségekkel küzdő cégek megszűnése például a piac tisztulásához vezethet. Persze az is lehetséges, hogy a cégek Magyarországon nem tudnak talpon maradni, és új vállalkozások alakulásának sem kedvező a környezet.