Játékrobotos startup lett a legmenőbb vállalkozás

codie robot hacker
Vágólapra másolva!
Vajon melyik magyar fejlesztés lesz a következő nemzetközi siker? A már külföldön is ismert Codie-nak jók az esélyei, de a világ első kerekesszékes útvonaltervezője is ígéretes. 
Vágólapra másolva!

Tizenhét magyar technlógiai fejlesztést vonultatott fel az idei Magyar Innovációs TechShow. Bár a Codie uralja a mezőnyt, érdemes megismerni a többi projektet is, például a közönségdíjas Route4U-t és az 5Litres víztakarékos okoszuhanyfejét.

A Codie játékrobotja sorozatos sikereket arat

A Codie gyerekeknek tanítja meg a programozás alapjait egy egyedileg kifejlesztett grafikus programozási nyelv és egy fából készült robot segítségével. A magyar fejlesztés a nemzetközi médiában is felkapott téma, és a techshow szakmai szűrije is őket választotta 2015 legígéretesebb induló vállalkozásának. A Codie nemrég sikerrel zárt egy közösségi finanszírozási kampányt a Kickstarteren, amellyel több mint 80 000 dollárt gyűjtött. Több száz megrendelésük van, a következő lépés pedig, hogy 2015 novemberére legyártják a robotokat a megrendelőknek.

Codie tanítja programozni a gyerekeket Forrás: Codie

Társadalmi problémák inspiráltak fejlesztéseket

A világ első kerekesszékes útvonaltervezője, a Route4U kapta a közönségdíjat. Az ingyenesen letölthető alkalmazás abban támogatja a kerekesszékeseket, hogy maguk oldják meg a közlekedési nehézségeiket. Akik letöltik az appot, közlekedés közben felmérik az utak minőségét, és adatbázist hoznak létre. A társadalmi vállalkozás az idei Critical Mass Rehaben debütált: akkor lehetett először letölteni az alkalmazást.

Globális méretű és egyre sürgetőbb problémára, a világ víztartalékainak fogyására kínál megoldást az 5Litres víztakarékos zuhanyfeje. Kakas Csaba ötletgazda szerint átlagosan akár 60-80 liter vizet használunk egy fürdésnél, az okos zuhanyfejjel viszont ez 5 literre csökkenthető. A csapatnak nagy tervei vannak: világszerte csökkenteni szeretnék a vízpazarlást, és a harmadik világba is eljuttatnák a fejlesztés mobil változatát. Hamarosan közösségi finanszírozási kampányt indítnak a Kickstarteren.

A gazdáknak is jár app

Két olyan alkalmazás is bemutatkozott, amely a gazdáknak kedvez. Az Appelar Assist felhőalapú költségelemző szoftvert mezőgazdászoknak fejlesztették, a tehenek gyomrának PH-értékét mérő Moow pedig a tehéngazdákat segíti. A legfiatalabb mezőgazdász generáció már okostelefonnal a végzi a munkáját, így nekik is jól jöhetnek az alkalmazások.

A Moow megmentheti a tehenek életét Forrás: Wikimedia Commons

A nyelvoktató appok piacán is lát még lehetőséget a Xeropán, amely a Duolingónál is jobban eltávolodik a nyelvtanulók egyik rémálmától, a munkafüzettől. Nem tesztekből állnak a leckék, hanem aktuális témákról szóló cikkeket, videókat és hanganyagokat kap a felhasználó.

Mit akar egymástól a nagyvállalat és a startup?

A techshow megnyitóján a kormány és a nagyvállalati szektor egy-egy képviselője is elmondta, hogy miért kell támogatni a magyar stratup világot. Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár szerint a hazai startup eseményeknek fontos szerepük lehet az országimázs formálásában. „Startupjaink globális sikereire már most büszkék lehetünk” –mondta az államtitkár.

Krascsenics Roland, a Magyar Telekom non-core üzleti területek igazgatója szerint az induló vállalkozások és a multik között gyakran partnerségi kapcsolatok alakulnak ki, és ma már egyik nem létezhet a másik nélkül. Nem elég azonban, ha a nagyvállalatok szolgáltatást építenek egy startup ötletére: a sikeres együttműködés érdekében teljese új üzleti modellekre is nyitottá kell válniuk.