Ezek a világ legnagyobb vállalatai

bank ingatlan kilátás pénzügy USA
Vágólapra másolva!
Idén is összeállította a Forbes a világ kétezer legnagyobb vállalatáról szóló listát, melynek első tíz helyén csak amerikai és kínai versenyzők állnak. A kínai előretörés egyértelmű: az első négy helyen csak kínai cég található. De további érdekes mozgások és átrendeződések is megfigyelhetők. 
Vágólapra másolva!

Egyre tör előre Kína

A lista készítői a vállalatok által megtermelt árbevételt, nyereséget, mérlegfőösszeget és piaci értéket vették figyelembe a 13. alkalommal elkészített rangsor összeállításánál. Kína már ezen összesítésben is egyre nagyobb szeletet hasít ki, jól szemléltetve a globális világgazdaságban átalakuló viszonyokat.

Először fordult elő, hogy a lista első négy helyét kínai cég foglalja el, ráadásul Kína négy legnagyobb bankja. Ráadásul az Industrial and Commercial Bank of China már három egymást követő évben vezeti a rangsort, míg a Bank of China öt helyet előreugorva már a lista negyedik helyén tanyázik, letaszítva onnan az amerikai bankóriást, a JP Morgant. A legjobb amerikai vállalat a Warren Buffett befektetési guru által fémjelzett Berkshire Hathaway lett, megy így is ’csak’ a lista ötödik helyét tudja elfoglalni.

Érdekes volt látni, hogy tőzsdei kapitalizáció (750 milliárd dollár) alapján a világ legnagyobb cégének számító Apple a 12. helyen szerepel a listán.

A teljes listát itt tekinthető meg: The World’s Biggest Public Companies

Még mindig érződik az amerikai dominancia

A Forbes 2000-es listáján összesen 579 amerikai cég szerepel, Kína (Hong Konggal együtt) egyelőre 232 helyet tudhat magáénak, de a legtöbb új céget mégis ők tudták delegálni a listára. Ráadásul először fordult elő, hogy megelőzték Japánt (218 cég) a Top2000-es listán szereplő vállalatok összesített darabszámában. Az alábbi globális térképen jól látszódik, hogy mely országból hány vállalat tudott felkerülni erre az exkluzív listára.

A világ legnagyobb cégeinek területi eloszlása a Forbes 2000-es listája alapján Forrás: Forbes

Elképzelhetetlen számok

A Top2000-es listára 61 ország vállalata fért fel, összteljesítményük pedig lehengerlő:

  • 39 ezer milliárd dolláros árbevétel
  • 3 ezer milliárd dolláros nyereség
  • 162 ezer milliárd dolláros mérlegfőösszeg
  • 48 ezer milliárd dolláros piaci összérték

(Összehasonlításképpen Magyarország egy év alatt megtermelt GDP-je kb. 130 milliárd dollár.)

A részvénypiacokon uralkodó jó hangulatnak köszönhetően a listán szereplő cégek teljes piaci kapitalizációja 9 százalékkal tudott emelkedni az elmúlt egy évben.

Új szereplők

Nem csak a jól megszokott nevekkel találkozhatunk a listán, hanem 200 új cég is felkerült a legjobbak közé. Itt olyan neveket találni, mint az online foglalási oldalakkal foglalkozó Expedia, vagy a világ egyik legnagyobb videójáték forgalmazójaként is ismert Electronic Arts, illetve a luxus ékszereket előállító Tiffany & Co. Köszönhetően a szárnyaló részvénypiacoknak és az óriási érdeklődésnek, az IPO-k keretében újonnan tőzsdére lépő cégek is 20 helyet tudtak maguknak kiszorítani. Nem meglepő módon itt is az ázsiai cégek jártak az élen a bevont tőkenagyságot illetően, például a valaha volt legnagyobb tőzsdei debütálás keretében piacra lépő Alibaba is egyből a listán landolt.

Nyertesek és vesztesek

Nagyot ugrott előre a Facabook, köszönhetően az emelkedő árbevételnek és profitnak. A közösségi médiaóriás több mint 200 pozíciót javítva a lista 280. helyét foglalja el. De az American Airlines 500 hellyel tudott előrelépni, többek közt a csökkenő olajárak miatt, de szintén kiemelendő a Starbucks 450, illetve az energiaitalokat gyártó Monster Beverage 400 pozíciós ugrása is.

A legnagyobb vesztes pedig egyértelműen a korrupciós és könyvelési botrányba is keveredett brazil olajipari óriás, a Petrobras, mely 400 helyet zuhant vissza a listán.