Nagy mozgások a dollár piacán

deviza, hitel, pénz, dollár, illusztráció
deviza, hitel, pénz, dollár, illusztráció
Vágólapra másolva!
Jelentős napon belül kilengést mutat a dollár a főbb devizákkal szemben, holott a délután megjelent amerikai inflációs adat a vártnak megfelelően alakult.
Vágólapra másolva!

Délután fél 3-kor közzétett amerikai inflációs adatok gyakorlatilag a vártnak megfelelő számokat produkálták. Áprilisban 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak havi szinten, éves összehasonlításban viszont 0,2 százalékkal csökkentek. Ez alapján azt látni, hogy továbbra sincs inflációs nyomás a tengerentúlon. Ugyanakkor a maginfláció 0,3 százalékkal kúszott feljebb az elmúlt hónapban, ami 2013 januárja óta a legmagasabb érték. Éves szinten pedig 1,8 százalék nőtt ezen mutató, ami erősítheti azon várakozásokat, hogy a FED még idén belekezdhet a monetáris szigorításba.

Odatette magát a dollár

Mindenesetre a dollár heves erősödésbe kezdett a főbb devizákkal szemben, az EURUSD jegyzése az adat előtti 1,1170-es szintről egészen 1,1030-ig zuhant be. Ezen a héten elég markáns zöldhasú erősödésnek lehetünk szemtanúi, hisz hétfőn reggel még 1,1440 körül jártak a jegyzések. Maga a mozgás jól beleillik a múlt héten közzétett Investor elemzésbe, tudniillik jelentősebb dollárerősödés jöhet a következő hetekben. A GBPUSD 1,5640-ről 1,5500-ig esett le, míg az USDJPY is 120,80-ról egészen 121,50-ig menetelt.

EURUSD 15 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Ennek megfelelően a forint is felfelé araszol a dollárral szemben, leginkább a zöldhasú erősödésének köszönhetően, így már 279 környékén járnak a jegyzések, holott hétfőn még 268-nál indítottuk a hetet. A napi bontású grafikonon pedig jól látható, hogy az USDHUF a március közepe óta tartó csökkenő trendvonalból tört ki tegnap, és igyekszik ezen mozgást megerősíteni a mai napon. Ha jövő héten sikerül megragadnia legalább a mostani szinteken, akkor a dollár következő nagyobb erősödése során akár újra célbavehető a 290 körüli szint. Addig is a következő nagyobb ellenállás 281-283 között van.

USDHUF napi bontású árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu