Az újkori óriás bekebelezi a régi idők titánját

AOL
AOL
Vágólapra másolva!
A Verzion telekommunikációs óriás 4,4 milliárd dollárért felvásárolja az ezredforduló internetlufis sztárját, az AOL médiavállalatot, jelentették be kedden a felek. Az AOL történetét szörnyű felvásárlások tarkítják, köztük minden idők egyik legnagyobb tévedése is. 
Vágólapra másolva!

Amikor a régi és az új kor találkozik egymással

A Verizon a legnagyobb telekommunikációs és mobilcég az Egyesült Államokban, mely folyamatosan igyekszik bővíteni üzleti portfólióját. Az AOL pedig az évezredforduló média és 'betárcsázós' internet királya volt, nevéhez fűződik minden idők egyik legsikertelenebb felvásárlási sztorija is.

Ha esetleg valaki visszaemlékszik, az AOL 2000-ben jelentette be, hogy 165 milliárd dollárért bekebelezi a Time Warnert. Magát az eseményt utólag a dotkom-lufi csúcsának is szokták nevezni, amikor is annyira el voltak már szakadva a valóságtól az árazások, hogy egy-egy ilyen üzlet szinte borítékolhatóan bukással végződött. Lehet, hogy a számok szépen mutattak, de a két vállalat kultúrája egyáltalán nem passzolt egymáshoz. Ráadásul kipukkadt a dotkom-lufi, az amerikai gazdaság recesszióba süllyedt, így a hirdetési bevételek is jelentősen elapadtak, kiaknázhatatlanná téve a szinergiában rejlő lehetőségeket.

Az AOL - Time Warner összeolvadás annyira rosszul sült el, hogy 2002-ben már 99 milliárd dolláros goodwill-leírást, veszteséget kellett az AOL-nak elszámolni, ráadásul a felvásárló cég piaci értéke 226 milliárdról 20 milliárd dollárra esett vissza nagyon rövid idő alatt, azaz értékének 90 százaléka ment a kukába. A sztori betetőzéseként a Time Warner 2009-ben, immáron új önálló vállalatba szervezve az AOL-t újra bevezette a tőzsdére.

Stephen Case (AOL - jobbra) és Gerald Levin (Time Warner - balra) bejelentik a 165 milliárd dolláros összeolvadást 2000 januárjában Forrás: Ruby Washington/The New York Tim/© The New York Times/Ruby Washington/The New York Tim

A tranzakció részletei

Most ezt a céget vásárolta fel a modern kor médiaóriása, a Verizon 4,4 milliárd dollárért, melyet az AOL el is fogadott. A tranzakció során a mobilóriás 50 dollárt fizet minden egyes AOL részvényért, ami 17 százalékos prémiumnak felel meg a hétfői záróértékhez képest. A várakozások szerint nyáron zárul le a tranzakció, az akvizíciót követően pedig a Verizon 100 százalékos tulajdonos lesz az AOL-ban. A felvásárolt cég vezetője, Tim Armstrong továbbra is megtarthatja pozícióját az AOL élén.

A piac megörült a bejelentésnek, hisz az AOL részvények 18 százalékot ugrottak az amerikai piacnyitás előtti kereskedésben, teljes egészében beárazva a beígért felvásárlási összeget. A Verizon részvényei 1,6 százalékot gyengültek ugyanezen bejelentésre, bár ez normálisnak mondható felvásárlások esetében.

AOL részvény napos árfolyamgrafikon és a bejelentés hatása Forrás: Investing.com, Investor.hu