Azt mondták a fiúk, demonstráljunk

stop állj veszély kockázat ötlet tipp befektetés megtakarítás pénzügyek
Vágólapra másolva!
Tartotta magát a megállapodáshoz a JNT Kft., és valóban tárgyalóasztalhoz ült hétfőn a két hete sztrájkoló pénzszállítókkal. Egyelőre se előre-, se visszalépés nincs. A bérükkel elégedetlen pénzszállítók utcára vonulnak – tudta meg az Origo.
Vágólapra másolva!

"Ki fogunk menni az utcára, azt mondták a fiúk, szervezzünk demonstrációt"– mondta az Origónak Kuti Zsolt Zoltán az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének alapszervezeti ügyvivője.

Vonulás lesz

Csánics Sándor, az ÉŐDSZ elnöke és Dr. Szabó Imre, a Munkástanácsok titkárságvezetője bejelentette, szombatra vonulásos demonstrációt szerveznek. A demonstráció végállomása a Kossuth tér lesz, ahol egy petíciót adnak át a Miniszterelnökség képviselőjének.

A JNT Kft. pénzszállítói béremelésükért sztrájkolnak Forrás: 123rf.com

Hétfőn tárgyalás volt, megegyezés továbbra sem született, a munkáltató a minimális szolgáltatásról akart megállapodást kötni – mondta az Origónak Kuti Zsolt Zoltán. A JNT Kft. az Origónak is elküldött több közleményében azt írta, hogy a pénzszállítók 8,5 százaléka sztrájkol. A pénzszállítók szerint a nem sztrájkoló kollegák eddig is biztosították a minimális szolgáltatást. Kuti Zsolt Zoltán azt mondta, a JNT Kft. azt ígérte, keddre egy bérjavaslatot is küld a szakszervezet részére.

A postások is sztrájkolhatnak

A sztrájkoló pénzszállítók bejelentették, hogy a Magyar Postának több szakszervezete is szolidáris a JNT Kft. pénzszállítóival, és egy esetleges szolidaritási sztrájk megszervezésétől sem riadnak vissza. A sztrájkoló pénzszállítók meglepetéspénzt is kaptak a szolidáris szakszervezetektől.

Két hete tart a sztrájk a JNT-nél Forrás: JNT

A béremelés a tét

Az ügyvivő azt mondta, a fizetésükkel elégedetlenek. Az utóbbi 4 évben egyszer emelték a pénzszállítók bérét. Most 5 százalékos, sávos béremeléssel lennének elégedettek. A munkáltató egyelőre azt közölte, hogy nem tudja teljesíteni az értékszállítók 5 százalékos bérfejlesztésre vonatkozó követelését.

A postának károkat okoz a sztrájk

A Magyar Posta nem ért egyet azzal, hogy a ÉÖDSZ a JNT Kft.-vel folytatott tárgyalások után 4 órával bejelenti, hogy demonstrációt szervez. Mindezt tette úgy, hogy nem várta meg a munkáltató mai napon megküldendő javaslatát – közölte a Magyar Posta szóvivője Apáti-Tóth Kata.

A JNT szerződött partnerei, így a Magyar Posta felé nyújtott szolgáltatásaiban továbbra sincs fennakadás, ugyanakkor jelentős többletköltségeket generál elsősorban a JNT legnagyobb ügyfelénél, a Magyar Postánál. Az értelmetlenül folytatott sztrájk károkat okoz – tette hozzá Apáti-Tóth Kata.