Az IMF egyetért a magyar kamatcsökkentési politikával

Vágólapra másolva!
Magyarországon nagyon alacsony az inflációs nyomás, és ezt figyelembe véve helyénvaló a kamatcsökkentési ciklus esetleges további fenntartása a jegybank részéről – mondta Jörg Decressin, az IMF európai részlegének igazgató-helyettese a Magyar Nemzeti Bankban tartott hétfői sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kamatpálya, magyar gazdaság

Jörg Decressin helyeselte, hogy az MNB akadályozni igyekszik a fogyasztói árak csökkenését, mert ha egyszer elkezdődik egy deflációs periódus, akkor annak nagyon nehéz véget vetni.

Az IMF hétfői regionális jelentésében 2,7 százalékos magyar gazdasági növekedést vár idénre, amely elmarad a tavalyi 3,6 százalékos növekedéstől. Az IMF igazgató-helyettese szerint a gazdasági válságból való kilábalás után természetes jelenség, hogy ciklikus változások miatt lassul a növekedés. Az is látszik, hogy az Európai Uniótól kapott pénzügyi források összege az idei évre csökkent a tavalyiakhoz képest, ami szintén lassítja a magyar GDP növekedését - mondta.

Jörg Decressin szerint Magyarország eltér a régió többi országától, mert a válság kezdetekor magasabb volt az államadósság aránya és ezért kisebb volt a fiskális politika mozgástere. Abban viszont eléggé hasonló, hogy 2015-ben „egész erős” gazdasági növekedés várható.