Lesz, akinek emelkedhet a törlesztőrészlete a banki elszámoltatás után

nyugati téri devizahiteles tüntetés, Árpád sávos
Vágólapra másolva!
Összesen 744 milliárd forintot fizetnek vissza a bankok az ügyfeleiknek. Az adósok kicsivel több, mint 50 százalékának csökken ténylegesen a törlesztője. A parlament gazdasági bizottságának ülésén kiderült, hogy a többieknek miért nem csökkennek a terheik a bankok elszámoltatása után.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke azzal kezdte az ülést, hogy szerinte a Magyar Nemzeti Bank már elegendő információval rendelkezik az elszámolás részleteiről, ezért érdemes meghallgatni Windisch Lászlót, a jegybank alelnökét. Más kérdés vagy felvetés megvitatását nem tette lehetővé ez az ülés, mert az elnök csak a meghallgatás lebonyolítására kért engedélyt a házelnöktől. Valószínűleg részben erre válaszul több ellenzéki politikus sem jelent meg az ülésen.

Egy devizahiteles Nyugati téri tüntetése tavalyról Fotó: Polyák Attila - Origo

Elszámoltatták a bankokat

Windisch László szerint 2,1 millió elszámolólevelet kell kézbesítenie a postának a tavaszi elszámoltatási időszakban. Ebből még kimaradnak a forinthitelesek, és az elszámolást kezdeményező végtörlesztők is majd késő nyáron, illetve ősszel kaphatják kézhez az elszámolásukat.

167 ezer végtörlesztőből 103 ezer kérte az elszámolást

744,4 milliárd forint járt vissza

A jogtalan kamatemelések és a tisztességtelenül felszámolt árfolyamrés miatt összesen 744,4 milliárdot fizetnek vissza az ügyfeleknek. Körülbelül 3,4 millió család érintett a kifizetésben – mondta Windisch László.

A 744,4 milliárdból 181,3 milliárdot fizettek ki a bankok, a többi pénzből a meglévő tartozásokat csökkentették.

Devizahiteles vonulás 2013-ban Fotó: Tuba Zoltán - Origo

532,7 milliárd a fennálló tartozások csökkentésére, míg 390,5 milliárd forint a még nem esedékes tartozásokra ment el. Emellett 142,7 milliárddal csökkentek a már lejárt tartozások, míg 30 milliárd forint a gyűjtőszámlahitel-tartozásokat csökkentette.

A jóváírások miatt átlagosan 455 ezer forinttal csökkentek a tartozások.

151 ezer forintot kaptak a számlájukra

A kifizetett 181,3 milliárd forint átlagosan 151 ezer forintos kifizetést jelent. Sokan ennél jóval nagyobb összeget kaptak, hiszen ebben az átlagban azok a kifizetések is benne vannak, amelyek részben a tartozást csökkentették, részben pedig valóban a számlákra kerültek.

Egy 2013. júniusi tüntetésen történt atrocitás Fotó: Origo

48 ezerrel kevesebb adós

Az elszámoltatással 48 ezer szerződés szűnt meg. A korábbi években már 1 millió 149 ezer szerződés megszűnt, így ma 657 ezer szerződés van.

333 ezer devizahitelesnek csökkent a törlesztőrészlete

Az árfolyamgátasok nagy részének vagy csökken, vagy stagnál a törlesztőrészlete. Windisch László elmondása szerint az árfolyamgátasok eddig kedvezményes árfolyamon törlesztettek, amit nem biztos, hogy elért az elszámoltatás miatt csökkenő díj. A jegybank ugyanakkor megvizsgálta a bankok gyakorlatát, és arra jutott, hogy mindenütt betartották a törvényi kritériumot, ami azt írja elő, hogy az árfolyamgátasok törlesztőrészletei nem nőhetnek az elszámoltatás után.

A postázott levelekben ugyanakkor feltüntethették azt a törlesztőrészletet is, amelyet akkor kellene fizetni, ha a törvény nem maximalizálta volna ezeket az összegeket. A jegybank szerint azonban ezt csak megfelelési kényszerből írták a pénzintézetek a tájékoztatókba, a valóságban nem nőttek a korábbinál magasabbra a részletek.

Ezen héten is tüntettek Budapesten. Sokan még most is elégedetlenek Forrás: Polyak Attila

Később, az árfolyamgátas szerződés aláírása utáni 60. hónaptól már a januári fölé emelkedhetnek a törlesztőrészletek, de az emelkedés mértéke maximum 15 százalék lehet – mondta Windisch László.

A 112 216 darab gyűjtőszámlahitel 85,5 százaléka megszűnt, ami a teljes gyűjtőszámlahitel-tartozás 92 százaléka

Nem mindig csökken a törlesztő

Több esetben előfordul, hogy nem csökken a törlesztőrészlet, mert a bankok az elszámoltatáskor kiszámolt összegből levonhatták az ügyfelek számára nyújtott korábbi kedvezményeket. Ilyen kedvezményt kaptak azok, akiknek a bank elengedte a tartozásuk egy részét, vagy meghosszabbította a hitelük futamidejét, vagyis átstrukturálta a hitelüket.

Egy kisebb akció egy OTP-fióknál 2014-ben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Rogán Antal, összefoglalva a jegybank alelnökének beszámolóját, elmondta: a devizahitelesek 51 százalékának egyértelműen csökken a törlesztőrészlete, 26 százaléknál változatlan maradt.

A kérdés, hogy mi lesz a maradék 23 százalék sorsa. Az ő törlesztőrészleteik emelkednek, vagy sem? A bizottsági ülésen a Fidesz frakciójának tájékoztatása szerint a következő hangzott el:

"Nagy kérdés, hogy a devizahitelesek azon 23 százaléka, akiknél a törlesztőrészlet változása bizonytalan, azok kikből adódnak össze. Ki kell mondani, hogy ezek jelentős része olyan ember, akiknek már 90 napon túli tartozása van, vagy valamilyen kombinált konstrukciót vett fel."

Ennek további értelmezésére nem vállalkozunk, de ezen adósok egy részénél akár emelkedhetnek is a törlesztőrészletek.