Közeleg az arany ideje?

500 g 999,9 arany aranyérme aranytömb ARGOR-HERAEUS Fine Gold kéz Switzerland TESTRÉSZ Budapest, 2013. augusztus 14.
Aranytömbök a Magyar Aranypiac Kft. épületében, a főváros XIX. kerületében, a Török utcában 2013. augusztus 14-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zs
Budapest, 2013. augusztus 14. Aranytömbök a Magyar Aranypiac Kft. épületében, a főváros XIX. kerületében, a Török utcában 2013. augusztus 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
2016-tól komoly esély van arra, hogy az arany árfolyama erősödni kezdjen. Ehhez az kell, hogy az olaj ára stabilizálódjon, és újra felpörögjön az infláció.
Vágólapra másolva!

„2015-ben az arany még nagyon sebezhető lesz, de a 2016 és 2020 közti időszakban már jobban alakulhat az ára” – mondta Jon Bergtheil piaci elemző a Marketwatch.com cikke szerint.

Évek óta gyengélkedik

Az arany 2012 óta gyengélkedik, ennek oka elsősorban az, hogy az infláció nem volt túl nagy, sőt folyamatosan csökkenő pályán mozgott. Pedig a világban mindenütt tapasztalható laza monetáris politikák miatt erre lehetett volna számítani. „A pénznyomtatás korábban szinte mindig magas inflációt eredményezett, de a globális túltermelés és az összeomló olajár miatt az elmúlt időszakban ez elmaradt” – magyarázza Jon Bergtheil.

Másrészt az aranyat általában akkor szokták vásárolni, hogy ha valamilyen biztonságos befektetést keresnek a szereplők, ha esetleg részvénypiaci esés elől menedéket keresnének.

A dollárral ellentétesen mozog

Az arany árfolyama jellemzően a dolláréval ellentétesen mozog. Mivel az arany árát dollárban számítják, ha a dollár erős, akkor a befektetőknek kevésbé éri meg aranyat vásárolni, ami csökkenő árakban testesül meg. Az erős dollár mellett más valutákért az arany ugyanis drága.

Ez a trend már tavaly megváltozott: az ezüst és a platina a dollár árfolyamával ellentétesen mozogtak, az arany viszont elszakadt a többi nemesfémtől és a dollártól.

Arany, ezüst, platina és más nemesfémek mozgása a dollárhoz viszonyítva Forrás: Citi, Datastream

Ha felpörög az infláció

Ha az olaj ára stabilizálódik, és a világszerte tapasztalható pénznyomtatás, illetve kvázi valutaleértékelés végül inflációt okoz (mivel az alacsonyabb bázisról induló olajáremelkedés felfelé fogja hajtani az inflációt a termékek árába beépülve), az arany ára megindulhat felfelé. Piaci elemzők szerint erre 2016-tól van reális esély.

Mit mond a technikai elemzés?

Addig is az arany marad az oldalazó, valamint évek óta tartó csökkenő trendjében, melyben továbbra is formálódik a másfél éve tartó csökkenő ék alakzat. Így simán elképzelhető, hogy a következő hónapokban akár az 1140 dolláros szintek alá is benézhet az árfolyam, egyre közelebb kerülve az 1000-1050 dollárnál húzódó fontos támaszhoz. Ha így szemléljük az eseményeket, akkor még nincs itt az idő a nagybevásárlásra.

Az arany hetes árfolyammozgása és technikai elemzése Forrás: Investing.com, Investor.hu