Új történelmi csúcsra szaladt a Nasdaq

Nasdaq
Vágólapra másolva!
A kezdeti bizonytalanság után magasabb fokozatba kapcsoltak a tengerentúli tőzsdék, és a Nasdaq index 15 éves csúcsra szaladt, de az S&P500 index is megtette a magáét, hisz már a februárban beállított csúcsot támadja.
Vágólapra másolva!

Dotkom idők szintjén, de kicsit másképp

2000. március 10-én az amerikai Nasdaq tőzsdeindex 5048,62 ponton zárt, amiről aztán másnap, majd az azt követő két és fél év alatt folyamatosan a mélybe zuhant. 2002 októberében fogott padlót az index, amikor is 1114,11 ponton állt a mutató, azaz közel 80 százalékos esés a csúcsoktól.

15 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy 2015. április 23-án új történelmi csúcsnak tapsolhassunk, holott az S&P500 és a Dow Jones index az elmúlt egy-két évben számos alkalommal futott új történelmi magasságokba.

A Nasdaq-index mozgása a kezdetektől fogva Forrás: BigCharts.com

Akkoriban a legtöbb cég árát csak a csodavárás repítette a magasba. Gyakorlatilag teljesen mindegy volt, milyen ötlettel állt elő valaki, máris öntötték a cégbe a dollármilliókat, mert szinte mindent aranybányának gondoltak. És itt nem csak a kisbefektetőkről volt szó, hanem a profikról is. Olyan cégekre bíztak rá óriási pénzeket, amelyek mögött semmilyen teljesítmény, még árbevétel se nagyon volt, nem hogy profit. Olyan cégek tűntetek fel és hullottak a mélybe, akiket akkor sztároknak gondoltak, ma pedig még a nevükre sem emlékszünk.

Pozitív hozadék

Szerencsére voltak köztük olyan cégek is, amelyek talpon tudtak maradni, és az elmúlt évtizedben alkalmazkodni tudtak a változó környezethez. Ilyen cégek az IBM, a Microsoft vagy akár az Oracle is, de tény, hogy az új feltételekhez való idomulás sok időbe telt.

TOP 10 Nasdaq cég 2000-ben és 2015-ben (2015. március) Forrás: FT.com, BTIG, Thomson Reuters Datastream

Az akkori dorkom lufi kipukkadásának pozitív hozadéka, hogy egy új iparágnak ágyazott meg, hisz a Facebook és a Google is akkoriban kezdett csírázni, a korábbi vesztesek kárából tanulva és helyükre lépve tudtak aztán ilyen gyorsan ennyire nagyra nőni. Persze óriási különbség van a mostani és a 2000-es évekbeli cégek között: a jelenlegiek masszív bevételeket és profitokat tudnak felmutatni, komoly készpénztermelő gépezet működik a háttérben.

Ráadásul a Microsoft és a Google pont a ma esti amerikai piaczárás után mutatja be, mennyire is hatékony fejőstehenek ezek a technológiai óriások.