Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Törvényben korlátozzák a vízfogyasztást

Kaliforniai szárazság, autóroncs, 2014 PICTURES OF THE YEAR:  California 
Drought Dries Up Bay Area Reservoirs SAN JOSE, CA - JANUARY 28:
SAN JOSE, CA - JANUARY 28: (ONE OF A 70-PICTURE PACKAGE) A car sits in dried and cracked earth of what was the bottom of the Almaden Reservoir on January 28, 2014 in San Jose, California. Now in its third straight year of drought conditions, California is experiencing its driest year on record, dating back 119 years, and reservoirs throughout the state have low water levels. Santa Clara County reservoirs are at 3 percent of capacity or lower. California Gov. Jerry Brown officially declared a drought emergency to speed up assistance to local governments, streamline water transfers and potentially ease environmental protection requirements for dam releases. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A vízfelhasználást korlátozó rendeletet nyújtott be a kaliforniai kormányzó. Tavaly az állam egyik legforróbb és legszárazabb éve volt, még a legmagasabb hegyekről is teljesen eltűnt a hó.
Vágólapra másolva!

Kalifornia történetében először korlátozzák a vízhasználatot – írja a Qz.com. Az állam kormányzója, Jerry Brown a rendeletet azután adta ki, hogy részt vett a Sierra Nevada hegység környezeti felmérésébe.

Eltűnt a hó

Kalifornia a napokban lép be a száraz évszakába, de 75 éve nem fordult elő, hogy a hegységben ebben az időszakban egyáltalán ne legyen hó. Most viszont előállt ez a helyzet, és a szakértők biztosak benne, hogy tavasszal és nyáron súlyos szárazság várható az államban. Az idei ezzel már a negyedik szokatlanul száraz év lehet Kaliforniában.

Így tűnik el a hó a Sierra Leone hegyeiről Forrás: Origo

Rosszul járnak a golfozók

A rendelet célja, hogy az államban legalább negyedével csökkenjen a vízfelhasználás. Ennek elérése a több mint 400 vízügyi hatóság feladata lesz, de magánszemélyeket is érintenek a korlátozások. Tilos lesz például a járdák melletti fű locsolása, a golfpályák és temetők tulajdonosai szintén nem locsolhatják ész nélkül a gyepet.

Az éttermekben ezután csak a vendég kérésére szolgálhatnak fel vizet, a szállodavendégek pedig kérhetik, hogy ne vigyenek a szobájukban minden nap frissen mosott lepedőket vagy törölközőket – ha a vendég nem kéri, a szálloda személyzetének tilos a szobára vinnie a tiszta törölközőket.

Tavaly nem sikerült

Annak ellenére, hogy Kaliforniában rendszeresek a szárazságok, az állam törvényei nem szólnak arról, mi a teendő szárazság esetén, és hogy egyáltalán mi számít annak. Jerry Brown tavaly szükségállapotot rendelt el, mivel a tavalyi az állam történetének egyik legszárazabb éve volt. Az állami alkalmazottakat felkészítették a vízhiányra, és arra kérték a lakosokat, takarékoskodjanak a vízzel, legalább egyötödével kevesebbet használjanak. Ezt a célt tavaly nem sikerült teljesíteni.

Tavaly szükségállapotot rendeltek el a szárazság miatt Forrás: AFP/Justin Sullivan

Bírságot kapnak a pazarlók

Brown idén szigorúbb fellépést ígért, a vízügyi hatóságokat felhatalmazták, hogy megbírságolják azokat, akik túl sok vizet használtak fel. „Az embereknek fel kéne ismerni, hogy egy új korszakba léptünk” – mondta Brown. „Ma már nem lehet minden nap locsolni a szép zöld gyepet a kertünkben.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről