Ez a titok az olajár lefeleződésére

A WTI nyersolaj árfolyama
Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy évben az olaj hordónkénti ára 100 dollárról 50 dollár környékére zuhant. Történt ez az élénkülő globális konjunktúra, a geopolitikai kockázatok növekedése ellenére. Mégis hogyan lehet ez? Erre ad választ az IMF most publikált elemzése, mely egy érdekes elmélettel érvel.
Vágólapra másolva!

Az olajár összeszakadásával kapcsolatosan két oldalról kereshetjük az okokat. Vagy a kereslettel, vagy a kínálattal kellett valami érdemleges történjen.

  • Amennyiben az árcsökkenés oka a kínálat növekedése, az jó hír, hiszen a gazdaság szereplői olcsóbban jutnak energiához, és javulhatnak a termelés feltételei.
  • Amennyiben az árcsökkenés keresletszűkülés miatt történik, az rossz hír, hiszen a gazdaság gyengélkedéséről árulkodik.

Az IMF Világgazdasági Kilátások 2015 című elemzésében a korábbi két elmélet együttesében látja a magyarázatot. Az árcsökkenés alapvetően egy keresletcsökkenéssel indult, ugyanakkor a későbbiekben a kapacitások beindulásával már a túlkínálat vette át a döntő szerepet.

Az alábbi ábrák ezt a folyamatot hivatottak bemutatni. Látható, hogy a 2014 júliusa és októbere között elsősorban a kereslet csökkenése vitte le az árakat, akkor a hordónkénti 105 dollárról 82 dollárra esett a kurzus.

Forrás: Origo

Októbertől áprilisig azoban már a kínálatbővülés sokkal meghatározóbb volt, így jutottunk az 50 dollár szintre.

Forrás: Origo

Az olcsó olaj alapvetően kedvező a legtöbb felhasználó gazdaság számára, a kitermelő országokban – ahol esetleg más iparágak az olajkészletek miatt nem túl fejlettek – viszont gondokat okozhat.

Összességében a növekedés egyik fontos ösztönzője napjainkban az olcsó olaj.