Szeptembertől gyorsabb lesz az átutalás

spórolás bankszámla választással, bankfiók nyitvatartás, pénzintézet, bank
Vágólapra másolva!
Szeptember 7-től tovább gyorsul az átutalások rendszere Magyarországon, jelentette be Bartha Lajos, az MNB igazgatója a Portfolio.hu pénzügyi IT-konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Az MNB adatai alapján az igazgató bemutatta, hogy ma Magyarországon átlagosan 2 óra 5 perc szükséges ahhoz, hogy a pénz megérkezzen az egyik bankból a másik banknál vezetett számlára. Ezt a 2012. július 1-jén bevezetett, napon belüli forintátutalás rendszerével sikerült elérni.

Gyorsítana az MNB

A jegybank tovább szeretné gyorsítani az átutalásokat: a jelenlegi 5 ciklus helyett 10 ciklus lesz minden hétköznap, és kitolódik az üzemidő – a jelenlegi 8.30-tól 16.30-ig terjedő időszak helyett 7.30-17.00 közötti ciklust használnak majd szeptember 7-től. Az előző napi zárás után beadott, főként lakossági átutalások így korábban megérkeznek a kedvezményezetthez.

Gyorsítanak a bankok Fotó: Origo

Egyelőre az éjszakai és hétvégi megbízások továbbra is várakozni fognak, de hosszabb távon az azonnali átutalás bevezetése a cél Bartha Lajos szerint. Ez számos európai országban (Svédország, Dánia, Egyesült Királyság, Lengyelország) működik már, Olaszországban pedig hamarosan bevezetik.