Vágólapra másolva!
Remekelt tegnap a magyar tőzsde, az OTP 8, a Mol 5 százaléknál is többet erősödött. A társasági adó esetleges csökkentése is segíti a magyar részvényeket, így a visszafogott piaci hangulatban is erősek vagyunk.
Vágólapra másolva!
  • 5,1 százalékos pluszban zárt a BUX-index a tegnapi kereskedésben, amire több mint 3,5 éve nem volt példa. A magyar részvényeket jelentős forgalom mellett vették a befektetők, amiben a társasági adó esetleges csökkentésének híre játszhatta a főszerepet. Több mint 26 milliárd forint értékben cseréltek tegnap gazdát a papírok.
  • A legnagyobb nyertes az OTP volt, amely 8 százalékos emelkedésre volt képes. Ezzel 5 944 forinton zárt az OTP, utoljára 2011 júliusában volt ezen a szinten az árfolyam. A társasági adó csökkentésének híre mellett a magyar eszközökkel szembeni javuló hangulat is segíti az OTP-t.
  • A Mol is látványosan erősödött tegnap, nap végére 5,1 százalékos pluszban tudott zárni, amivel így 14 690 forinton tért nyugovóra a papír. A korrekciónak tehát egyelőre nyoma sincs, és jó úton van az árfolyam a 15 000 forintos szintek eléréséhez.
  • A Richter és a Magyar Telekom sem maradt ki a jó hangulatból, előbbi 3,6, utóbbi 1,4 százalékos pluszban zárt. A Richter ezzel már 4 310 forinton zárt, amivel tavaly júliusi lokális csúcsai felé tart. Közben a Raiffeisen 5 100 forintra emelte korábbi 3 870 forintos célárát, és eladási ajánlását vételre módosította. A Magyar Telekom 430 forintos záróárával ismét elérte célszintünket, így október végi ötletünk óta már közel 27 százalékot kereshettek ügyfeleink.
  • 15,13 euróig emelkedett tegnap a Raiffeisen árfolyama, amivel 2,2 százalékos pluszban zárt a papír. Az Erste is jól szerepelt, amiben az OTP nagy szárnyalása, és a társasági adó csökkentésével kapcsolatos hírek is szerepet játszhatnak. A Molhoz hasonlóan az osztrák versenytárs OMV szintén jól szerepelt Bécsben, 3,2 százalékot tudott erősödni az árfolyama.
  • 297 alatt jár ma a forint az euróval szemben, ezzel folytatja az elmúlt pár hónapban látott erősödését. A magyar eszközökkel szembeni jó hangulat segítheti a forintot is, az EUR-HUF előtt így a 296,2 körüli szintek jelenthetnek akadályt, ahonnan az elmúlt napokban többször is visszapattant a devizaárfolyam.
  • A nemzetközi piacokon egyelőre visszafogott a hangulat, Ázsiában főként mínuszokat lehet látni, míg tegnap az amerikai piacok szintén enyhe visszacsúszást mutattak. Egyedül Európában voltak tegnap kisebb pluszok egyes tőzsdéken, de a határidős indexek ma már itt is mínuszokat vetítenek előre a nyitásra.
  • Az olaj erős ma reggel, holott a dollár nem mutat nagy gyengülést, inkább erősödésre képes. A WTI 52,3 dollárnál jár, míg a Brent 58,2 dollárnál található. Az arany ugyanakkor szenved, már 1 190 dollár közelébe csúszott vissza, bár ebben a viszonylagos nyugodt piaci környezetnek is szerepe lehet, amit az alacsonyan (14 közelében) lévő VIX-index is jól mutat.
  • Egyedül csak a gyorsjelentési szezon nyugtalaníthatja most a befektetőket, ahol az EPS-várakozások nagyobb visszaesést mutattak az utóbbi hónapokban, főleg az energiaipari cégeknél. Ma olyan nevek jelentenek, mint a JPMorgan (NYSE: JPM), a Bank of America (NYSE: BAC), a Wells Fargo (NYSE: WFC), vagy éppen a Johnson & Johnson (NYSE: JNJ).
  • Előrehaladott tárgyalásokat folytat egymással a Nokia (Helsinki: NOK1V) és az Alcatel-Lucent (Párizs: ALU). Ennek értelmében a finnek megszerezhetik az Alcatel egy részét, amivel az Ericsson elleni küzdelemben próbálnának eredményesebbek lenni. Az elmúlt napokban valósággal forr a levegő a Nokia körül az átalakítással kapcsolatos hírek miatt, 2,5 százalékos pluszban zárt tegnap az árfolyam.