Vágólapra másolva!
Ma is remekül szerepelt a Mol a magyar tőzsdén, már 14 000 forint körül van az árfolyama. A piacok közben a Shell-BG Group felvásárlástól hangosak, és főleg az energiaipari cégeket veszik a befektetők.
Vágólapra másolva!
  • Szédületes tempót diktált ma is a Mol, az olajipari cég árfolyama 4,6 százalékos pluszt mutat, amivel már 13 900 forintig menetelt a részvény, ráadásul a forgalom is nagy volt, 10 milliárd forintos. Főleg a finomítói marginok javulása és az olaj ár emelkedése segíti a papírt, a megmozduló tőke pedig látszólag jelentős. Technikailag ezzel a 13 700-13 800 forint körüli ellenállásokat is áttörte az árfolyam. A következő jelentősebb ellenállások 15 000 forint körül húzódnak az igencsak túlvett papír előtt.
  • A Mol menetelése segíti a többi nagyobb magyar papírt is, remek volt a hangulat a BÉT-en. A BUX 1,7 százalékos emelkedésével már 20 800 pont felett zárt, a Richter-Magyar Telekom kettős pedig 1,0-1,8 százalékos pluszokat mutatott. BÉT összforgalma meghaladta a 16,5 milliárd forintot, jóval napi átlagforgalom felett vagyunk teljesítettünk.
  • A forintnak is jó napja van, 296,5 közelébe jutottunk az euróval szemben, ami 16 hónapja nem látott szint az EURHUF esetében. A forint erejét főleg az utóbbi napok jó piaci hangulata, és a magyar eszközökkel szembeni optimizmus fűtheti, miután fontosabb események egyelőre nem láttak napvilágot. A többi régiós deviza is erősödik az euróval szemben.
  • Nincs nagy mozgás ma a fejlett piacok indexeiben, Európában plusz 0,4 és mínusz 0,6 százalék között szóródnak a mozgások, összességében inkább csökkenéseket lehet látni. Az amerikai piacokon ezzel együtt 0,1-0,2 százalékos emelkedések várhatóak a határidős indexek alapján.
  • A szektorok közül az energiaipari cégek szerepelnek ma jól Európában, amiben a BG Group-Shell felvásárlásnak is szerepe lehet. A BG Group (London: BG) ma közel 34 százalékos pluszban jár, míg a Shell (Amszterdam: RDSA) 1,8 százalékos csökkenést mutat. Mint ismeretes, a hollandok 47 milliárd fontért vinnék a brit földgázcéget.
  • Remek formában van ma a Lufthansa (Xetra: LHA), az utóbbi napok gyengélkedése után már közel 1,7 százalékos pluszban, 12,7 eurónál jár az árfolyam. Ezzel együtt a franciaországi légi katasztrófa óta közel 9 százalékos mínuszban jár a német légitársaság árfolyama, aminek a lassan emelkedő olajárak sem tesznek jót.
  • A Tesla Motors új fejlesztéseket jelentett be az S modellel kapcsolatban. A legolcsóbb Teslák már 70 kWh-s akkumulátorral érkeznek a jövőben, mivel az ár 74 900 dollárra, a töltési távolság pedig 240 mérföldre emelkedik. Az új modellek emellett autopilóta technológiával is rendelkeznek, így az év során akár olyan fejlesztések is jöhetnek, melyek az autópályákon való automatikus közlekedést is lehetővé teszik.
  • Vártnál erősebb lett a Family Dollar Stores (NYSE: FDO) gyorsjelentése, miután a tisztított EPS 74 centes lett az elemzői konszenzusban szereplő 73 centhez képest. A legalább egy éve nyitva lévő üzletekben viszont csak 0,5 százalékos volt a forgalom növekedése, holott a konszenzus 1,7 százalékkal számolt. Az Alcoa (NYSE: AA) gyorsjelentése egyébként piaczárás után érkezik majd, amivel megkezdődik a gyorsjelentési szezon az USA-ban.
  • A tegnapi 2,5 százalékos mínusz után ma 0,5 százalékos pluszban jár a General Motors (NYSE: GM), így csak kisebb korrekció látható. Tegnap még arra ütötték meg a részvényt, hogy a kanadai kormány hétfő este 73,4 milliós részvénypakkjának eladásáról számolt be, melyet még a héten végre is hajtanak a tervek szerint.