Simlis bűnözők fonódtak össze a politikával

a Quaestor értékpapír forgalmazó cég a csődvédelem bejelentése után.Kisbefektetői pánik a pesti belvárosi Báthori u. fióknál.
Vágólapra másolva!
Összegyűjtötte az LMP a szükséges számú aláírást a parlamenti bizottsághoz, amely a brókerbotrányt vizsgálná. Schiffer András szerint a simlis gazdasági bűnözők és a korrupt politikusok összejátszanak.
Vágólapra másolva!

Az LMP összegyűjtötte a megfelelő számú aláírást egy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásához - jelentette be Schiffer András, aki szerint a brókerbotrányban a politika és a gazdasági bűnözői réteg összefonódásának kivizsgálása lenne a lényeg.

Rendszerhibákat keresnek

A parlamenti vizsgálóbizottság célja a brókerbotrányok felelőseinek feltárása, a rendszerszintű hibák és jogszabályi hiányosságok kiszűrése, valamint valamint a politika és a gazdasági bűnözői réteg összefonódásának kivizsgálása lennev - mondta Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP társelnöke.

Kivizsgálná az ellenzék, mi állhat a brókerbotrány hátterében Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Szél Bernadett a kisbefektetők mielőbbi kárpótlását sürgette, és olyan pénzügyi rendszerre van szükség, amelyben nem fordulhatnak elő hasonló csalások. Mint mondta, az emberek védtelenek azon "simlis gazdasági bűnözői réteggel szemben", amely összefonódott a korrupt politikai elittel.

Összegyűlt már 49 aláírás

Schiffer András reméli, hogy a Fidesz nem bújik ki a vizsgálóbizottság felállítása alól, ahogy tette azt pártja másik kezdeményezésével, a NAV visszásságainak feltárásával összefüggésben. Eddig 49 képviselő írta alá kezdeményezésüket: LMP-s, szocialista, jobbikos és az Együtthöz, valamint a Liberálisokhoz köthető független képviselők.

Schiffer András az LMP társelnöke egyeztet Fotó: Polyák Attila - Origo

Emlékeztetett: pártja 1997 óta, vagyis a tőkepiaci törvény hatálya óta tekintené át, hogy az egyes kormányok betartották-e azt, de arra is választ vár a testülettől, milyen kiskapukat rejt a szabályozás. Feltárnák azt is, hogy Orbán Viktor eleget tett-e hivatali kötelezettségének a Quaestor-üggyel kapcsolatban. Szerinte a kormányfőnek a kisbefektetők pénzének megóvását kellett volna elősegítenie.

Még elbukhat a terv

Mint arról az Origo beszámolt, az, hogy a megfelelő számú aláírás összegyűlt, még nem jelent zöld utat a kezdeményezésnek. Például azért, mert a törvény szerint nem terjedhet ki a vizsgálat olyan ügy megvizsgálására, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya.

Lehet, hogy sosem kerül az Országgyűlés elé a határozati javaslat Fotó: Polyák Attila - Origo

Előfordulhat olyan, mint februárban, amikor az amerikai beutazási tilalom kivizsgálására nem alakult végül vizsgáló testület, mert az igazságügyi bizottság nem is vette tárgysorozatba az ellenzéki képviselők kezdeményezését, mondván: a kérdések interpellációk, azonnali kérdések során is tisztázhatók.

A Fidesz mást akar

A Fidesz a brókerbotránnyal összefüggésben korábban már felvetette vizsgálóbizottság alakítását, ám az még a Quaestor-botrány előtt volt. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető március 9-én a Buda-Cash-ügy tisztázására javasolt vizsgálóbizottságot, ám abból azóta sem lett semmi.

Civil bizottság is lehet

Egy politikamentes, civil vizsgálóbizottság ötletével pedig nemrég állt elő Magyar György. A mintegy kétezer brókerkárosultat védő ügyvéd már meg is kezdte a bizottsági tagok "toborzását". Mint azt az Origónak elmondta, hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló testületet képzel el.

Magyar György, a brókerkárosultak ügyvédje civil bizottságot alakítana Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyar akkor jelezte: ugyan az ellenzék is aggályokról beszél, kérdésekkel bombázza a brókerügyben az állami szerveket, az LMP pedig parlamenti vizsgálóbizottságot is kezdeményezne az ügyben, ő mégsem bízik ezek sikerében . ahogy az állami szervek érdemi tényfeltáró munkájában sem.