Vágólapra másolva!
Nem tud nyugat-európai társaival haladni a BUX index, ugyanis a magyar parketten 3 blue chip is a negatív tartományban tartózkodik. Ellenben az európai részvényindexek szép pluszokra képesek.
Vágólapra másolva!
  • Enyhe mínuszokkal kezdődhet majd a kereskedés az amerikai tőzsdéken a határidős indexek szerint. A tegnapi Fed-jegyzőkönyvben leírtakat emészthetik még a befektetők, de az sem tehet jót a hangulatnak, hogy az Alcoa (NYSE: AA) gyorsjelentése vegyes képet festett, amire esett is az árfolyama zárás után, és most nyitás előtt is 2 százalékos mínuszt mutat. A heti friss munkanélküliségi segélykérelmek száma a vártnál minimálisan alacsonyabb lett (tény: 283 ezer fő, várt: 281 ezer fő).
  • Eközben a nyugat-európai börzéken jó a hangulat, a vezető parkettek 0,6-1,1 százalékos pluszban időznek. A reggeli német export adatok kis lökést adtak az európai indexeknek, amelyek közül a Stoxx Europe 600 index mindenkori napközbeni csúcsra ért 407 pont fölött. Szintén segítőleg hathatott a hír, miszerint görögök időben visszafizették a most lejáró IMF-kölcsön 460 millió eurós törlesztő részletét. A Bank of England döntése nem rázta meg nagyon a piacokat, ugyanis a vártnak megfelelően a BoE nem változtatott sem alapkamatán (0,5%), sem eszközvásárlási programján.
  • A magyar tőzsde viszont nem tud profitálni a kedvező piaci hangulatból, hiszen a BUX 0,3 százalékhoz közeli mínuszban áll. Igaz az elmúlt napokban-hetekben nagy ralit produkált a magyar tőzsdeindex, így a kisebb korrekció nem feltétlenül meglepetés. Ebben a Richter, az OTP és a Magyar Telekom gyengesége játssza a fő szerepet, ellenben a Mol ma is kisebb, 0,5 százalékos emelkedésre képes. A forgalom viszont egyelőre nem kiugró, kora délután alig haladja meg az 5 milliárd forintot.
  • Az elmúlt napokban megtorpant az OTP menetelése, ami a nagy rali után talán természetesen is nevezhető. Az órás grafikonon már látszanak a fáradás jelei, a napi gyertyákat figyelve azonban akár újabb lendületet is vehet az árfolyam emelkedése. Technikai elemzésünket itt olvashatja el.
  • A Wizz Air (London: WIZZ) árfolyama ma is folytatja emelkedését, a részvényre született kötés 15,25 fonton is, amivel először lépte át a 15-ös küszöböt. A keddi pozitív elemzői ajánlások és célárak megjelenése óta már nagyjából 5 százalékot emelkedett a papír.
  • Több mint 3 százalékos pluszban mozog a Burberry (London: BRBY) árfolyama, miután a Daily Mail szerint egy amerikai versenytárs vagy kockázati tőketársaság megveheti a céget. Tegnap egyébként a Goldman Sachs állt elő egy potenciális felvásárlási célpontokat tartalmazó listával, amin a Burberry is előkelő pozícióban szerepel. Emellett ma a JP Morgan növelte a brit luxuscég eredményeire vonatkozó előrejelzéseit.
  • 1,5 milliárd dollárért megvásárolná a LinkedIn (NYSE: LNKD) a Lynda.comot, jelentette be a társaság. A Lynda.com különböző online oktatási lehetőséget kínál felhasználóinak, több nyelven is. A LinkedIn árfolyama egy százalékos pluszban van nyitás előtt a hírekre.
  • 10 százalékkal szakadt be a Zynga (Nasdaq: ZNGA) árfolyama, miután bejelentették, hogy távozik a vezérigazgató, és helyét az alapító Mark Pincus helyét veszi át.