Orbán Viktor legyőzte a kókuszdiót

Apollo Gumigyár alapkőletétele, Orbán Viktor
Az Apollo indiai gumigyár alapkőletétele
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy a magyarok nem szeretnek olyannak dolgozni, aki nem tiszteli őket? Hogy Heves megye Magyarország egyik legjobb része? Hogy a 975-ös kis szám Indiában, de nagy Magyarországon? Hogy Orbán Viktor egy multikulturális céget tekint a barátjának? Hogy nem a méret a lényeg, hanem a képzelőerő? Ha nem, akkor nem volt ott az Apollo Tyres gumigyárának alapkőletételén Gyöngyöshalász mellett.
Vágólapra másolva!

Gyanakvó tekintetű biztonságiak, bostoni sztorikat mesélő bombaszakértők, miniszoknyás hostessek, egy nap alatt felépített luxussátor, halk dzsessz és toi-toi vécék várták azokat, akik elmentek Gyöngyöshalászra, az Apollo Tyres 2017-re felépülő gumigyárának alapkőletételére.

Betanítás Indiában

A kormány támogatása nélkül nem kezdtünk volna bele az építkezésbe - mondta Onkar S. Kanwar, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Ez a cég első zöldmezős beruházása Indián kívül. A gyárat két év alatt akarják felhúzni, kezdeti kapacitása 5,5 millió személyautós és 675 ezer teherautóra való gumiabroncs lesz. Az építkezés 146 milliárd forintba kerülni. Az első száz munkás 2 hónap elméleti és három hónap gyakorlati oktatást kap, utóbbit Indiában.

A magyarországi beruházás az első olyan zöldmezős projekt, ami India határain kívül épült Fotó: Polyák Attila - Origo

Helyi viszonyok

Az Apollo Tyres multikulturális cég, amely a magyar kultúrát is szeretné megismerni, mondta Onkar S. Kanwar. A társadalmi felelősség, a CSR fontos része a vállalat stratégiájának, ezért Magyarországon is sok ilyen jellegű programra készülnek, különös tekintettel az oktatásra. Az Apollo CSR-felelősei már megkezdték az ismerkedést a helyi viszonyokkal. „Nem a méret, és nem is a távolság a lényeg, hanem a képzelőerő” – mondta a vezérigazgató, egy videóból pedig megtudtuk, hogy az Apollo Tyres és az általa szponzorált Manchester United azért illenek össze, mert mindkettő fiatal, innovatív és nemzetközi.

Javítanának a környékbeliek életminőségén Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem pusztán gumit gyártani jönnek

A zöldmezős beruházás kidolgozása több száz munkaórát vett igénybe, mondta Neeraj Kanwar alelnök, Onkar S. Kanwar fia. A zöldmezős szó sokszor elhangzott, talán azért, mert a Fidesz 2008-ban még a környezetvédelemre hivatkozva kezdeményezett népszavazást az Apollo gyöngyösi gyáralapítása ellen. Neeraj Kanwar most megköszönte a magyar kormány meleg fogadtatását. Kiderült, hogy nem pusztán gumit gyártani jönnek ide, hanem javítani a környékbeliek életminőségén és, hogy Heves megye Magyarország zöld szíve és egyik legjobb része.

Több száz munkaórát vett igénybe a zöldmezős beruházás kidolgozása Fotó: Polyák Attila - Origo

Barátok és családok

Orbán Viktor angolul tartotta meg beszéde első felét, hiszen a magyarok beszélik a nyelvet. „Aki megérti a gyár működését, az a jövőt is megérti” – mondta a miniszterelnök. A világ gyorsan változik, és csak az maradhat talpon, aki részese a változásnak. A 40 év kommunizmus elzárt minket a fejlődéstől, és most csak akkor zárkózhatunk fel, ha nem pusztán üzletfelekkel, hanem barátokkal és családokkal dolgozunk együtt. Olyan családokkal, mint a Kanwar família, akik „teljes szívvel jönnek ide”. Akik nem pusztán azért fektetnek be, hogy profitjuk legyen.

A miniszterelnök szerint 4-5 év múlva a világ teljesen máshogy fog kinézni. Ha bármely nemzet versenyképes akar maradni, akkor követni kell a modern technológiákat. A miniszterelnök szerint fontos, hogy az indiai beruházó nagy figyelmet fordít az oktatás és a munka kapcsolatára, és már megkezdte a Heves megyei iskolákban a technikusok és szakmunkások képzését, akik majd az Apollo-gyárban kaphatnak munkát.

„Aki megérti a gyár működését, az a jövőt is megérti” Fotó: Polyák Attila - Origo

Erre nem számított

Nyilván fontosak a számok, a dollárok és a négyzetméterek, de legalább ilyen fontos a gazdaság mögötti kultúra - mondta Orbán Viktor. Márpedig a kormányfő szerint van valami, ami Indiában és Magyarországon alapvető része a kultúrának: a tisztelet. A magyarok például nem szeretnek olyanoknak dolgozni, akik nem tisztelik őket, és itt jönnek a képbe az indiai vállalatok, akiknél ez a veszély nem állhat fenn.

Orbán Viktor 20 éve még nem gondolta volna, hogy indiai cégek fognak beruházni Európában. Pont az ellenkezőjére számított.

„A Kanwar família, akik teljes szívvel jöttek ide” Fotó: Polyák Attila - Origo

A 975 sok vagy kevés?

A miniszterelnök dicsérte a magyar gazdaság közelmúltbeli eredményeit, és önkritikus hangon vallotta meg vendégei előtt, hogy az itteni oktatási rendszer bizony nem felel meg a gazdasági élet elvárásainak. Éppen ezért hálásak lehetünk az oktatás támogatására készülő Kanwar családnak. A gyárban létrejövő 975 munkahely pedig 975 család kenyerét jelenti. Ez biztosan kis számnak tűnik Indiában, de nálunk nagynak számít - mondta Orbán Viktor.

606 milliót kapnak képzésekre

606 millió forintos támogatást kap az Apollo Tyres munkahelyteremtő képzésekre, amelyet 2015 májusa és 2019 decembere között költhet el. A vállalat a résztvevő diákok 70 százalékát köteles alkalmazni a képzést követő másfél évben.
A cég már megkezdte a létszámfelvételt. Eddig 250 végzősnek kínáltak ösztöndíjas foglalkoztatást és az első 90 technikussal már meg is kötötték az ösztöndíjas szerződést. A végzős hallgatókat július 1-én veszik fel. Utána 2 hónapos elméleti és nyelvi képzésben vesznek részt, majd szeptembertől négyhónapos indiai és hollandiai gyakorlati képzést kapnak az Apollo gyáraiban. Hazatérésük után a gyöngyöshalászi üzemben első feladatuk a gépek telepítése és beüzemelése lesz.
Indiai hagyományoknak megfelelően egy-egy kókuszdiót is eltörtek az alapkövön Fotó: Polyák Attila - Origo

Indiai hagyományok

Az alapkőbe időkapszulát tettek, egy fémhengert, amit magyar és indiai újságokkal töltöttek fel. Majd az alapkövet lezárták egy dísztáblával, és az indiai hagyományoknak megfelelően egy-egy kókuszdiót is eltörtek rajta. Egyet Orbán Viktor, egyet pedig Onkar S. Kanwar.