Vágólapra másolva!
A rendőrség négymilliárd forint után nyomoz. A cégnél felügyeleti biztos dolgozik, és végrehajtás alatt áll.
Vágólapra másolva!

A Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen, csalás gyanújával nyomozás indult. Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot - közölte Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Önfeljelentést tett

A cég tulajdonosa április 7-én, kedden jogi képviselőjével megjelent a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda épületében, ahol önfeljelentést tett. A feljelentés nyomán a hatóság csalás gyanúja miatt indított vele szemben nyomozást. Kedd este a nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást és iratokat foglaltak le.

20 milliárdot helyezett ki

A Lombard Kézizálog 1998-ban alakult zálogtevékenység végzésére a cég honlapján található információk szerint. 2011 végére a társaság által kihelyezett kölcsönök állománya meghaladta a 20 milliárd forintot. A társaság négy fővárosi és egy vidéki fiókot működtet.

Végrehajtás alatt a cégek

Az érintett cég, a Kézizálog Zrt. több lombardos vállalkozással áll kapcsolatban. Számlavezető bankja, a Sberbank kezdeményezésére a Kézizálog Zrt. már idén február eleje óta végrehajtás alatt áll. A 32 főt foglalkoztató részvénytársaság 70 milliós jegyzett tőkéjű.

A cégadatokból kiderül, hogy a 2012-es évet a cég még jól zárta: 3,7 milliárdos bevétel mellett 862 milliós adózott eredménnyel. Emellett a Kézizálog Zrt.-hez már idén január 22-én felügyeleti biztost rendeltek ki.

Végrehajtás alatt áll a Kézizálog Zrt. egyedüli részvényese, a Lombard Kft. is. Idén márciusban a Fellner Wratzfeld & Partner Rechtsanwalte GmBH, vagyis egy német ügyvédi iroda indított végrehajtási eljárást a magyar bíróságon keresztül a cég ellen, amelynek ugyanaz a Bíró Péter a tulajdonosa és ügyvezetője, mint a Kézizálog Zrt. legutóbbi vezető tisztségviselője.

A Kézizálog Zrt. honlapján is feltüntett partnercég, az Új Lombard Sport Kft. szintén végrehajtás alatt áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdeményezésére. Ennek tulajdonosa az említett Lombard Kft., ügyvezetője pedig a szintén említett Bíró Péter.