Okozhat-e meglepetést az amerikai munkaerőpiac?

Vágólapra másolva!
Holnap már húsvéti hangulat fog uralkodni a börzéken, hisz a fontos tőzsdék zárva lesznek. Ugyanakkor fontos amerikai munkaerőpiaci adatok látnak napvilágot.
Vágólapra másolva!

A szerdai amerikai ADP foglalkoztatottsági adat lényegesen gyengébb lett a vártnál, hisz csak 189 ezer fővel bővült a magánszektorban foglalkoztatottak száma márciusban. Egyből be is indultak a találgatások, hogy lehet-e ennek tovagyűrűző hatása, hisz ez 2014 januárja óta a legalacsonyabb növekedésnek számít.

Sokan próbálnak következtetéseket levonni az ADP adatokból a Non-Farm Payroll (NFP) átfogó munkaerőpiaci adat alakulására, de ezt érdemes az alábbi dimenzióból is megvizsgálni. Ashraf Laidi, a CityIndex globális stratégájának elemzése szerint az elmúlt hét évben a márciusi NFP adatok közül hat alkalommal maradt el a tényleges adat a várakozásoktól (jelenleg 247 ezer fős bővülést várnak), átlagban 42 ezer fővel. 1997 óta pedig az esetek kétharmadában lett jóval gyengébb ez a mutató, átlagosan 81 ezer fős elmaradást számolva.

Forrás: www.tradingeconomics.com, Investor.hu

Így még érdekesebb lesz a holnapi adatközlés, hisz egy újabb gyengébb adat további volatilitást hozhat a dollár piacára, pláne, hogy sokkal kisebb lesz a likviditás az európai és amerikai tőzsdei szünnapok miatt. Már a szerdai várttól elmaradó ADP adat miatt is gyengülni kezdett a dollár, hisz a gyengébb munkaerőpiaci adat akár az amerikai gazdaság átmeneti gyengélkedésének is tekintheti a piac, mely akár a FED kamatemelésének időbeli tolódását is maga után vonhatja. Most pedig az NFP adatközlésen lesz a világ szeme pénteken magyar idő szerint 14:30-kor.