Nőttek az állampapírok hozamai

bankjegyköteg  húszezres papírpénz pénz TÁRGY Budapest, 2012. február 7.
Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Emelkedő hozamokon értékesített 3, 5 és 10 éves államkötvényeket a két távolabbi lejáratra megemelt összegben az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki aukcióján.
Vágólapra másolva!

Az ÁKK 20 milliárd forintot hirdetett meg jegyzésre a 3 éves lejáratú papírból. Az elsődleges forgalmazók 28,50 milliárd forint értékben tettek ajánlatot, de az ÁKK csak 15 milliárdot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 2,24 százalék volt, 14 bázisponttal magasabb a legutóbbi, április 15-i aukción elért hozamnál.

Az ötéves papírból 16 milliárdot hirdetett meg az ÁKK, de végül 19 milliárd értékben fogadott el ajánlatot a korábbi aukción kialakultnál 30 bázisponttal magasabb, 2,89 százalékos hozamon. Az elsődleges forgalmazók 45 milliárd forint értékben tettek ajánlatot.

Drágult az államadósság finanszírozása Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ÁKK 10 éves lejáratú kötvényből 12 milliárd forintért kínált, de végül 17 milliárdért fogadott el ajánlatokat 3,45 százalékos átlaghozamon, amely 17 bázisponttal magasabb a legutóbbi aukción elért hozamnál. Az elsődleges forgalmazók 46,30 milliárd forint értékben tettek ajánlatot.