Nem gond a postának a pénzszállítók sztrájkja

forint pénz deviza
Vágólapra másolva!
Nem okoz fennakadást sem a Magyar Posta működésében, sem a Szerencsejáték Zrt.-nek a JNT Kft. értékszállítóinak sztrájkja. A pénzszállítók a bérükkel elégedetlenek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos béremelés volt a postai értékszállítóknál – közölte a JNT Security Kft. és a Magyar Posta Zrt. a közös közleményében. Az JNT Kft. pénzszállítói kedden nulla órától határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, mert nem tudtak megállapodni a munkaadójukkal a bérmelésről.

A pénzszállítók a bérükkel elégedetlenek Forrás: 123rf.com

Leállhatnak a BKK-jegyautomatái

Kuti Zsolt Zoltán a JNT alapszervezetének ügyvivője azt mondta az Origónak, a sztrájk miatt fennakadások lehetnek a pénzszállításban, leállhatnak a BKK-jegyautomatái és a lottózókban is felhalmozódhat a pénz. Az Erzsébet-utalványok is késve érkezhetnek meg a cégekhez. Illetve a JNT-vel szerződésben lévő bankok sem jutnak hozzá a pénzükhöz és az értékpapírokhoz – tette hozzá.

Kifogyhat a pénz a BKK-automatákból Forrás: Origo

Kuti Zsolt Zoltán az mondta, a JNT Security Kft. Telek utcai telepe tele van autókkal. "Éjfél óta sztrájkolunk. A sztrájkban a budapesti értékszállítási és biztonságtechnikai dolgozók 90 százaléka vesz részt. A kollegák előírás szerint a szolgálati pihenőben töltik a munkaidejüket" –közölte.

A JNT Security Kft. a Magyar Posta Zrt. kizárólagos tulajdonában lévő társaság, ami 2003. áprilisában alakult. A JNT Security Kft. végzi a Magyar Posta érték-és pénzszállítását.

A Magyar Posta nem ért egyet a sztrájkkal

A Magyar Posta vitatja az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) a JNT Security Kft.-nél működő szervezetének sztrájkját –közölték az Origóval.

A posta úgy tudja, a munkabeszüntetéshez 50-en csatlakoztak, amely a JNT Security Kft. munkavállalói állományának mindössze 8,5 százaléka. A Magyar Posta szerint JNT Kft.-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme pótlékokkal és juttatásokkal együtt 269 ezer forint havonta. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók 13. havi fizetést is kapnak – közölte a Magyar Posta.

A Magyar Postán keresztül érkező utalványok kifizetésében, illetve a posták készpénzellátásában jelenleg nem okoz fennakadást a pénzszállítók sztrájkja. A JNT által kiszolgált posták alig több mint 10 százalékát érinti a munkabeszüntetés, ezen posták készpénzzel történő ellátását munkaátszervezéssel kezeli a JNT és a Magyar Posta.

A posták 10 százalékát érinti a pénzszállítók sztrájkja Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A közleményben kiemelik: a JNT folytatni kívánja a bértárgyalásokat és értetlenül áll az ÉŐDSZ sztrájkja előtt, hiszen hosszú évek óta az volt a gyakorlat, hogy a tárgyévi bérmegállapodás az év második felében született meg. A 2014-re vonatkozó bérmegállapodástól számítva pedig kevesebb, mint 4 hónap telt el.

A JNT kész tárgyalni

Az ÉÖDSZ állításaival, illetve a sajtóban egyes helyeken megjelent állításokkal szemben folyamatosan biztosított a posták készpénzellátása, így sem az utalványok kifizetésében, sem a posták készpénzellátásában nincs fennakadás. A korábbi eljáráshoz képest csupán annyi változás lehet helyenként a fővárosban és Pest megyében, hogy adott napon belül későbbi időpontban történik meg az utalványok háznál történő kifizetése, írja közös közleményében a Posta és a JNT.

A két szervezet szerint 2015. március 26-án az ÉÖDSZ szakította meg egyoldalúan a bértárgyalásokat, így azok újrakezdését is az ÉÖDSZ-nek kell kezdeményeznie. A JNT bármely pillanatban kész tovább folytatni a bértárgyalásokat, amennyiben az ÉÖDSZ befejezi a sztrájkot és visszaül a tárgyalóasztalhoz.

A JNT perelni fog

A JNT álláspontja szerint a sztrájk nem indokolt, hiszen az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos alapbéremelésben részesültek a JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók. Az ÉÖDSZ azon állítása tehát, hogy a JNT munkavállalói nem kapnak évente bérfejlesztést, nem igaz, véli a JNT.

A JNT peres eljárást indít az ÉŐDSZ, illetve egyes tisztségviselői ellen, mivel folyamatosan valótlan, a közvéleményt félrevezető, a JNT rossz hírnevét keltő és üzleti érdekeit sértő állításokat tesznek a bértárgyalások és a sztrájk kapcsán, írja a szervezet. A JNT továbbá bíróság előtt vitatja a sztrájk jogszerűségét. Tekintettel arra, hogy a minimum szolgáltatásokban sem történt megállapodás, így a JNT ebben a témában is bírósághoz fordul.

A lottózók sem ijedtek meg

Nem marad a lottózókban a pénz, tudta meg az Origó a Szerencsejáték Zrt.-től. A keletkezett helyzetet a Szerencsejáték Zrt. kollégái kezelik. A lottózói napi ügymenetben nem okoz fennakadást a pénzszállítók sztrájkja – közölte a cég kommunikációs osztálya.

Az Origo a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt is megkereste, várjuk a válaszaikat.