Megosztottak voltak a FED jegybankárok

Vágólapra másolva!
Megosztottak voltak az amerikai jegybankárok a lehetséges kamatemelés időpontjával kapcsolatban az elmúlt FED ülés alkalmával.
Vágólapra másolva!

Több jegybankár is úgy ítélte meg, hogy a gazdasági adatok és kilátások lehetővé teszik a júniusi kamatemelést, valamint jó úton jár a gazdaság. De voltak olyanok is, akik szerint az olajárakon keresztüli energiaáresés, valamint a dollár jelentős erősödése továbbra is nyomás alatt fogja tartani az inflációt rövidtávon, így érdemes lehet kivárni év végéig a szigorítással.

De hogy legyen még mit színesíteni, néhányan (Kocherlakota és Evans) úgy tartották, hogy a jelenlegi mutatók és a várható kilátások fényében elegendő csak 2016-ban a kamatemelés mezejére lépni.

Mindenesetre az biztos, hogy a júniusi szigorítás továbbra is ott van napirenden, bár érdemes hozzátenni, hogy ebben a jegyzőkönyvben még nem szerepelt a múlt pénteki gyenge NFP adat. A FED döntéshozói ugyanakkor azon állásponton voltak, hogy a kamatemelési ciklus beindulása csak kis lépésekkel fog beindulni, ráadásul nem várható minden ülésen újabb szigorítás. (Amúgy 2006 júliusa óta nem volt kamatemelés az USA-ban).

Ami a gazdasági előrejelzéseket illeti, a FED a vártnál alacsonyabb reál GDP növekedési ütemmel számol az év első felében az alacsonyabb lakossági fogyasztás miatt, de a középtávú reál GDP-t illetően is lefelé módosítottak a várakozásokon a dollár erősödése miatt, bár még így is magasabb növekedés lehet a következő években a gazdaság természetes növekedési üteméhez képest.

Az amerikai részvényindexek a jegyzőkönyv megjelenését pár tized százalékos eséssel fogadták, azóta viszont ezeket ledolgozták és újra a pozitív tartományban mozognak. Az EURUSD kurzusa a bejelentés hatására 1,0825-ről egészen 1,0768-ig esett be, majd aztán 1,08-ig kapaszkodott vissza.

A következő FED ülés 2015. április 28-29-én lesz.