Megint elromlott a hangulat Európában

tőzsde, címlapi 2:1
Investors look at stock prices at a securities exchange in Shanghai on September 12, 2014. Chinese inflation eased to a four-month low of 2.0 percent in August, official data showed on September 11, with analysts saying the data could allow leaders to further ease monetary policy in the world's number-two economy. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Ma is folytatódott a hektikus kereskedés Európában, ráadásul egyre növekvő mínuszokat látni a részvények piacán. Ma már a magyar tőzsde sem tudott ellenállni, a Richter 4 százalékot esett.
Vágólapra másolva!

Megrogyott a DAX-index (16:15)

Nem bírta tovább tartani magát a DAX, óriási lendülettel szakadt át a 11 600 pontos támasz és egészen 11 480 zuhant be a német tőzsdeindex, így már közel 3 százalékos mínuszt mutat. Ez egyáltalán nem fest jól rövid távon, akár további esés jöhet. Persze az esti FED-ülés után megjelenő kommentárok még belenyúlhatnak az eseményekbe.

DAX órás bontású árfolyamgrafikon - elesett a 11 600 pontos támasz Forrás: Investing.com, Investor.hu

Adják a német részvényeket (15:20)

Már napközben is adták az európai részvényeket, a DAX-index délutánra már 11 600 pont alá is benézett, a kiábrándító amerikai GDP adat pedig szintén nem segíti a hangulatot (tény: 0,2%, várt: 1,0%). Az adatközlésre egyből adni kezdték a dollárt, az EURUSD jegyzések az 1,1010-es szintekről egészen 1,1072-ig ugrottak fel, nyilván azon spekulációk hatására, hogy az amerikai jegybank időben kitolhatja az első kamatemelést, azaz csökken a valószínűsége egy júniusi szigorításnak.

A DAX az amerikai tőzsdenyitás előtt nem sokkal 1,6 százalékos mínuszban 11 620 pont körül jár. A német részvények döntő többsége 1-3 százalék közötti esésben van, csak a Commerzbank és a Lufthansa részvények tartózkodnak zöldben. A reggel még jól teljesítő Volkswagen részvények is már 2 százalékos esésben vannak.

Érdekes látni, hogy hétfőn még 12 ezer pont fölött zárt a német tőzsdeindex, viszont az elmúlt két kereskedési nap újra az eladók dominálják a parkettet, egyre nagyobb nyomás alá helyezve a 11 600 pontnál található fontos támasz szintet. Ha ez elesik, akkor egy komolyabb, akár 5-700 pontos esés is kibontakozhatna a DAX-indexben.

DAX napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Az amerikai tőzsdenyitás előtt pár perccel a tengerentúli határidős indexek 0,7 százalékos mínuszban állnak.

Ütik a Richtert (15:20)

Az elmúlt napokban többször is szembe ment az európai trendekkel a magyar börze, de ma már nem jelentünk kivételt. A BUX-index 1,5 százalékos mínuszban 22 440 pontnál jár, és gyakorlatilag minden blue chip részvény esik. Kiemelkedik az elmúlt napok sztárja, a Richter, mely közel 4 százalékos zuhanásban van, és jelenleg 4 530 forintnál kereskednek vele. A Mol 1,3, az OTP 0,9 százalékos mínuszban van. A Magyar Telekom az egyetlen kivétel, itt 0,25 százalékos emelkedést mutat a részvény.

Richter napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

A lehetséges korrekcióról ma reggeli elemzésünkben is írtunk már (A világ legjobbjai között a magyar tőzsde), hisz rövid távon elég nagy emelkedésen mentek keresztül a magyar részvények.

A forinton is érződik a negatív hangulat, az euróval szembeni jegyzések 303-nál, a dollárral szemben pedig 274,40 forintnál járnak.