Vágólapra másolva!
Egyelőre jó hangulatban telik a kereskedés, Európa most pótolja be az amerikai tegnapi pluszokat, miközben a magyar tőzsde felülteljesítő. Főleg a Mol remekel, de a Richter és az OTP sem sokkal marad le.
Vágólapra másolva!
  • Folytatja remek szereplését a Mol a mai kereskedésben is, már 3,3 százalékos pluszt mutat az olajipari cég árfolyama, amivel 13 165 forinton jár a részvény. Az emelkedő olajárak és az HSBC kedvező célára segítheti a menetelést, a forgalom pedig már meghaladja a 4 milliárd forintot is. A Mol ezzel menetel a következő fontos ellenállása felé, a technikai kép pedig továbbra is kedvező.
  • A többi magyar papír is remekül szerepel, az OTP 1,4, a Richter 2,7 százalékos emelkedésével segíti a BUX indexet, de a Magyar Telekom is járt ma 419 forinton. A BUX így 20 500 pont felett is megfordult, és több mint 2 százalékos emelkedést mutat. A magyar részvények jó teljesítménye így folytatódhat, bár a forgalom egyelőre azért nem kimagasló, kora délután 8 milliárd forintot tett ki.
  • A nemzetközi piacokon ezzel együtt jó a hangulat, ami segíti a hazai börzét is. Alapvetően 1-1,6 százalék között szóródnak a pluszok, ami nagyrészt a tegnapi jó amerikai hangulatnak tulajdonítható. A szektorok közül az olajipari vállalatok és a közművek szerepelnek jól, de a leggyengébbnek számító telekomcégek is átlagosan 0,8 százalékos pluszokra képesek.
  • Emelkedéssel indulhat a mai kereskedés Amerikában is, a határidős indexek 0,1-0,2 százalékos pluszokat mutatnak. A dollár ugyanakkor erősödik kedden, az EURUSD 1,095-ről egészen 1,085-ig jött le, így már lassan a gyenge NFP-adat előtti 1,08-as szintre tértünk vissza. Az olajárak ugyanakkor egyelőre nem mutatnak nagy mozgást az utóbbi órákban, a WTI 51,5, a Brent 57,8 dollár közelében jár.
  • 30 százalékos emelkedést mutat ma a TNT Express (Amszterdam: TNTE) árfolyama, miután a FedEx (NYSE: FDX) fontolgatja a társaság megvásárlását. A versenytársért 4,8 milliárdot fizethetnek, ami részvényenként 8 dollár lenne. Az európai versenyhatóságok ugyanakkor még megakadályozhatják az ügyletet, amire még a UPS (NYSE: UPS) 2013-as felvásárlási ajánlatánál is sor került. A FedEx árfolyama 5,1 százalékos pluszban nyithat.
  • Jól teljesít a Wizz Air (London: WIZZ) a reggeli elemzői ajánlások hírére, az árfolyam 14,9 fonton is megfordult, de jelenleg is 2,8 százalékos pluszban, 14,65 fonton jár a papír. Ezzel együtt a forgalom nem túl nagy, alig 100 millió forintnak megfelelő értékben cseréltek gazdát a papírok.
  • Vágtázik a Raiffeisen is a bécsi tőzsdén, 5,9 százalékos emelkedésével az egyik legjobban szereplő részvény ma Európában. Az osztrák Der Standard szerint a lengyel egység eladása akár jóval a könyv szerinti érték felett is megvalósulhat, írják a vezérigazgatóra, Karl Seveldára hivatkozva.
  • Remek formában van az OMV is, 3,5 százalékos emelkedést mutat, köszönhetően az utóbbi napokban látott mozgásnak az olajárakban. Ezzel ráadásul technikailag is fontos szintről, a 200 napos mozgóátlagról pattan fel az árfolyam.
  • 9,4 dollárra emelkedett a finomítói margin a lengyel PKN Orlennél, holott februárban még csak 6,9 dollár volt a hordónkénti adat. Ez segíti az olajipari cég árfolyamát, és már 3 százalékos pluszban jár a varsói tőzsdén. A finomítói marginok javulása egyébként a Mol számára is alapvetően kedvező hír, az utóbbi napok jó teljesítménye valamelyest ennek is köszönhető.