Külföldre mennek a pályakezdők az ideális munkáért

Külföldre költözés a családdal - mire figyeljünk oda, ha a gyerek is jön? Család
Vágólapra másolva!
A jövő munkavállalói készek akár többször is országot váltani annak érdekében, hogy a megfelelő munkahelyen dolgozhassanak - derül ki egy most kiadott elemzésből. A munkavállalók harmada nem tudja elképzelni, hogy egész karrierje során egyetlen cégnél dolgozzon.
Vágólapra másolva!

A pályakezdőket ma már nem csupán a fizetés motiválja – sokkal szélesebb spektrumot vesznek figyelembe, amikor arról döntenek, hol dolgozzanak. Döntő többségük számára fontos például az, hogy a munkájuk pozitív és fenntartható változást hozzon a társadalom számára. Azt is lényegesnek tartják, hogy a szervezet, amelynél dolgoznak, hozzájáruljon egy jobb világ kialakulásához.

Fontos a nemzetközi kapcsolatrendszer

A KPMG több mint 300, a világ vezető egyetemein és főiskoláin tanuló, üzleti szakirányra specializálódott egyetemistát kérdezett meg karrierterveikkel, elvárásaikkal és motivációikkal kapcsolatban.

Ha kell, többször is csomagolnak a mai munkavállalók Forrás: Thinkstock

Szinte az összes diák úgy gondolja, a jó karrier építéséhez fontos, hogy kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezzen. A válaszadók 89 százaléka felkészült arra is, hogy akár többször is más országba költözzön a megfelelő munka érdekében.

Fiatalos környezetet keresnek

„A magyar piacon azt tapasztaljuk, hogy a pályakezdők a szakmai fejlődési lehetőséget, a fiatalos, dinamikus környezetet és a jó társaságot keresik egy munkahelyen" - mondta a kutatással kapcsolatban Emri Zsuzsanna, a KPMG Magyarország HR-igazgatója. A szakember szerint fontos számukra a versenyképes kompenzációs csomag, a hosszabb távon is vonzó, kiszámítható karrier valamint a munka és magánélet egyensúlya is.

Nem tesz jót a stabilitás hiánya

Az egyetemisták mintegy fele úgy véli, a jelenlegi instabil környezet megnehezíti a munkakeresést tanulmányaik befejezése után, míg 60 százalékuk aggódik amiatt, hogy egy újabb pénzügyi válság jelentős hatással lenne karrierjük alakulására.

Több ország, több karrierút

Az eredményekből kitűnik, hogy az egyetemisták ma már nem egy adott országhoz kötötten keresik az ambícióiknak és képességeiknek megfelelő karrierlehetőségeket. Sőt, nem csak egy szerepben és egy országban gondolkodnak, hanem gyakran akár 2-3 különböző karriert is elindítanak.

A munkavállalói preferenciák változásaihoz természetesen a munkaadóknak is alkalmazkodniuk kell. A KPMG globális HR-vezetője, Rachel Campbell úgy véli, hogy „azoknak a szervezeteknek van lehetősége kitűnni a munkaadók közül, amelyek többféle karrierutat tudnak kínálni különböző országokban.”