Kína már állami cégeket is hagy csődbe menni

Kína ingatlan
Lakóingatlanok bontása Wuhanban
Vágólapra másolva!
A kínai Baoding Tianwei Baobian Electric vállalatnak nem tudta törleszteni a vállalati kötvényeihez kapcsolódó 13,8 millió dolláros kamatfizetést kedden, így az állami cég csődhelyzetbe került. Erre még sosem volt példa Kínában.
Vágólapra másolva!

A Reuters írása szerint a lejáró kötelezettségét teljesíteni nem tudó cég a kínai villamosenergiai óriás, a Baoding Tianwei Group leányvállalata, mely közvetlenül állami irányítás alatt áll. A cég egy héttel ezelőtt már figyelmeztetett, hogy nem fogja tudni kifizetni a 2016-ban lejáró, öt évre 5,7 százalékos kamat mellett kibocsátott vállalati kötvényének az esedékes kamattörlesztését.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

A csődesemény várhatóan tovább fogja fűteni a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmeket, ráadásul új színezetet is kaphat a történet: az állami cégek kezét sem fogja már olyan szorosan a politikai vezetés, így megszaporodhatnak a túlzott hitelezésből és kötvénykibocsátásból fakadó nemteljesítések. Ha ezen feltételezések szárnyra kelnek, az komoly problémákat okozhat a kínai vállalati kötvények piacán, illetve a teljes finanszírozási szektorban.

Ráadásul hétfőn már az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Kaisa nevű vállalat (hongkongi tőzsdén is jegyzett) is csődöt jelentett, mivel nem tudta kifizetni két kötvénye esetében az épp aktuálissá váló, összesen 51,6 millió dollárnyi kamatfizetést. Persze a cég próbál egyezkedni a hitelezőkkel, de már ebben az esetben is látszódnak a törésvonalak a kínai építőipar közel sem olyan masszív talapzatán. Ugyanakkor ez is egy fontos mérföldkő, hisz ez az első alkalom, hogy egy ingatlanfejlesztő nem tudja kifizetni a dollárban kibocsátott kötvényei után a kamatot.