Pénzügyi leckék a Nagy Válságból

Vágólapra másolva!
Bár folyamatosan alakul és változik a világ, vannak szabályok, melyek nem veszítik el érvényüket. Nincs ez másképp a tőzsdén sem, és még az 1929-33 közötti Nagy Válságból is sokat lehet tanulni.
Vágólapra másolva!

Ezzel Dean Mathey, a Princeton befektetési bizottságának elnöke is tisztában volt, nem is csoda, hogy karrierje végén megírta "Fifty Years of Wall Street" című könyvét, melyben összegzi tapasztalatait. Ezek egy része ma is teljesen megállja a helyét.

A fák nem nőnek az égig

Az extrém helyzetek sosem tartanak örökké, legyen bármi is, ami azt indokolttá teszi. A fák nem nőnek az égig. Bár sokszor mondják, hogy "ez most más", illetve hogy már új paradigma érvényes, a valóságban a régi szabályok mindig működni fognak. A 2000-ben tetőző dotkom lufi idején sokan gondolták ennek ellenkezőjét, ám az azt követő pár év minden érintett számára brutális leckét adott ennek az elvnek az igazságáról.

Lehet-e előrejelezni?

A legnagyobb válságokat nem lehet előrejelezni. Még a Nagy Válság előtti években is mindenki azt gondolta, minden rendben van a piacokkal. Éppen azért tud kialakulni a pánik, mert hirtelen döbbennek rá a tömegek, hogy baj van. Ahogyan pedig az információk áramlása felgyorsul, úgy egyre könnyebb lehet majd a jövőben egy hasonló pánik kialakulása.

Hibás emberi magatartás

Az emberek közben általában rosszul bánnak a pénzükkel, így a befektetéseikkel is Mathey szerint. Éppen akkor vesznek kölcsön, amikor minden rendben, és akkor fizetik vissza azt, amikor pedig baj van. Ennek ellenkezőjét kellene csinálni: akkor venni, amikor pánik van, és akkor adni el, amikor már túl nagy az optimizmus. Az persze tény, hogy a fenti bekezdésben is elismerte Mathey, hogy a csúcsot eltalálni lehetetlen. Mondjuk teljesen pontosan nem is kell, az optimizmus jelei azért láthatóak.

Ezzel kapcsolatban egyébként még Mathey is elismeri, hogy az optimizmus jó dolog, legyünk is optimisták. Ezzel együtt célszerű mindig a legrosszabbra készülni, és ennek megfelelően biztosítani magunkat. Sose kérjünk kölcsön, ha a körülmények rosszra fordulása esetén nem tudjuk azt visszafizetni.