Vágólapra másolva!
Emelkedéssel indulhat a hét, folytathatják a menetelést az európai piacok. A gyengülő euró egyelőre segíthet ebben.
Vágólapra másolva!
  • Jó formában vannak ma a kínai piacok, 1,3-1,8 százalékos emelkedéseikkel vezetik az ázsiai börzéket. Pedig a márciusi export 15, az import pedig 12,7 százalékos zsugorodást mutatott éves alapon, jócskán alulmúlva az elemzői várakozásokat. A Világbank pedig a térségre, így Kínára is visszavágta 2015-ös és 2016-os növekedési prognózisát, idén 7,1, jövőre pedig 7 százalékos lehet a növekedés.
  • A jó hangulat persze a pénteki amerikai kereskedésből is jöhet, ahol 0,4-0,6 százalékos emelkedéseket produkáltak a vezető indexek. Főleg az ipari cégek szerepeltek jól, de az S&P 500 valamennyi szektora emelkedésre volt képes.
  • Az európai határidős indexek szintén pluszokat mutatnak egyelőre, amivel az előző héten látott remek szereplés is folytatódhat. A DAX pénteken egyébként 1,7 százalékos pluszban zárt, amivel már 12 370 pontig menetelt, és ismét történelmi csúcson jár. Nem voltak kiugróan jól teljesítő német papírok, a piac egészén lehetett látni a jelentős vételi erőt.
  • Ebben az euró látványos gyengülésének is szerepe lehet, ami dollárral szemben már ismét 1,06 alatt jár. Ezzel az EURUSD jelentősen visszafordult az 1,10-es szintek közeléből, és látszólag folytatja a lefelé tartó mozgást a devizaárfolyam. Az ötéves kötvényhozamok közben számos európai országban már mínuszosok.
  • A támogató piaci környezetben a magyar papírok is folytathatják remeklésüket, miután pénteken újabb 1,5 százalékkal erősödött a BUX index. Főleg az OTP és a Richter volt erős, előbbi 2,5, utóbbi 2 százalékkal zárt magasabban csütörtökhöz képest, amit az utóbbi napokban látott látványos rubelerősödés is segít. Az OTP ezzel ráadásul 5 500 forint felett zárt.
  • Célárat emelt a UBS is a Mol részvényére vonatkozóan, bár ennek mértéke az utóbbi hetekben látott szinteket azért nem éri el. Henri Patricot 14 000 forintra húzta fel célárát 13 000 forintról, ami a pénteki 13 980 forinttal gyakorlatilag megegyezik, így az ajánlás semleges maradt.
  • 5,6 százalékot ugrott a Nokia (Helsinki: NOK1V) árfolyama pénteken, miután ügyhöz közeli források szerint a térképes üzletágának (HERE) eladását fontolgatja a finn vállalat. A hírek szerint akár az Uber is megvásárolhatná a 2 milliárd eurót érő üzletágat. A divízióra ezzel együtt az elmúlt évben 1,21 milliárd eurós goodwill leírást hajtott végre a cég, a Nokia pedig elállhat az eladástól, ha nem látja biztosítottnak a megfelelő áron való értékesítést.
  • Az Alcatel-Lucent (Párizs: ALU) árfolyama 4,8 százalékot emelkedett pénteken a Nokiával kapcsolatos hírekre. Egyes befektetők szerint a Nokia akár az Alcatel-Lucent megvásárlására is fordíthatja az eszközeladásból származó bevételeket, vagy akár a vezeték nélküli hálózatot, illetve annak egy részét is megvehetik a finnek, írja a Reuters.
  • 10,8 százalékos pluszban zárt pénteken a General Electric (NYSE: GE), miután 50 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot, és a GE Capital átstrukturálását jelentette be a cég. Ekkora emelkedés meglehetősen ritka az ilyen óriásvállalatok esetében, ami azért a kedvezőbb piaci hangulatot is némileg magyarázza.