Jelentős pluszban az OTP

Vágólapra másolva!
Hatalmas emelkedést mutat ma az OTP, amiben a társasági adó csökkentésével kapcsolatos híreknek is lehet szerepe. A bankpapír már 5 900 forint felett is járt, ráadásul a Mol és a Richter is tekintélyes pluszban. A BUX 4,3 százalékos plusszal vágtázik.
Vágólapra másolva!
  • Hatalmas pluszban van ma az OTP árfolyama, a bankpapír 5 900 forintig menetelt, és több mint 7 százalékos pluszban jár. Főbb piacmozgató hírek nem érkeztek, egyedül a társasági adó esetleges csökkentése lehet katalizátor, ami akár a felére is csökkentheti a társasági adóterhet a banknál. Az OTP ma 7 milliárd forintos forgalom mellett emelkedik, ami jelentősen meghaladja a napi átlagforgalmat is. Utoljára 2011 júliusában volt ilyen magas szinten az OTP árfolyama.
  • A többi magyar papír is ralizik, a Mol és a Richter 3,3 százalékos pluszt mutat, szintén jelentős, több milliárd forintos forgalom mellett. A Mol esetében a technikai kép is érdekesen fest, míg a Richtert a rubel erősödése is segítheti. Közben a Magyar Telekom már 429 forinton is járt napközben, és kiveszi a részét a remek hangulatból. A BUX jelenleg 4,3 százalékos emelkedésével hatalmas pluszt mutat, amire utoljára 2011 október 5-én volt példa, akkor 5,7 százalékos emelkedést produkált a BUX index.
  • 10 százalék körül lehet a társasági adó mértéke a jövőben, mondta el Pankucsi Zoltán a Napi Gazdaságnak. Az NGM adóügyi helyettes államtitkára szerint így egykulcsos lehet a társasági adó mértéke, ám a csökkenéshez arra is szükség van, hogy a megközelítőleg 100 milliárd forintos mérséklés ne sodorja veszélybe a költségvetési hiányról szóló terveket.
  • 1,35 százalékra csökkenhet a magyar alapkamat év végére a Bank of America szerint. Áprilisban és májusban 15, majd 10 bázispontos vágásokkal számol a BofA, míg a fogyasztói árak csak 0,2 százalékkal csökkenhetnek idén, a korábbi prognózisban szereplő 0,6 százalék helyett. A forint egyébként ma erősnek számít, tartja a 297 közeli szinteket az euróval szemben, ám az USDHUF már 282-nél jár.
  • Az euró közben folytatja gyengülését a dollárral szemben, az EURUSD már 1,05 felé tart, ezzel pedig az utóbbi napokban egyre intezívebbé váló trend nem tud megfordulni. Az EKB januárban bejelentett eszközvásárlási programja a fő mozgatórugó, az európai kötvényhozamok pedig folytatják az esést. Egyre közelebb vagyunk a március közepi mélypontokhoz.
  • A nemzetközi piacokon valamelyest nyugodtabbak a kedélyek, minimális, fél százalékon belüli elmozdulásokat mutatnak az indexek. Az amerikai piacokon minimális visszaesések várhatóak nyitáskor a határidős indexek szerint. Fontosabb makroadatok és gyorsjelentések nem jönnek ma.
  • Az olaj erősnek számít ma is, a WTI már 52,3 dollárnál jár, míg a Brent 58,4 dolláros árfolyamnál található. Az erősödő dollár mellett ez relatív jó teljesítménynek számít, az arany például 1 210-ről 1 200-ig csúszott vissza.
  • Főleg az Alcatel-Lucent (Párizs: ALU) és a Nokia (Helsinki: NOK1V) szerepel jól Európában, köszönhetően a reggel már részletezett híreknek. Az Alcatel-Lucent a lehetséges felvásárlási pletykákra 3,3 százalékos pluszban jár, míg a Nokia árfolyama a HERE divízió feltételezett eladásával kapcsolatos hírekre 2,1 százalékos emelkedést mutat. Az Alcatelre egyébként nyitott kereskedési ötletünk is van, amin már közel 40 százalékot kereshettek ügyfeleink.
  • Órákon belül elkapkodták az Apple Watch-okat az előrendelések során, így közel 1 millió darabot értékesíthetett az Apple (Nasdaq: AAPL). Ezzel együtt hetekre előre elfogytak az elérhető okosórák, ami azért némileg kedvezőtlen visszhangokat is eredményezet, főleg az alacsony kezdeti mennyiséget kritizálva. Az Apple 0,6 százalékos pluszban nyithat ma.
  • 5 százalék feletti emelkedést mutat piacnyitás előtt a Qualcomm (Nasdaq: QCOM), miután aktivista befektetők a cég feldarabolását szeretnék. A Jana Partners a chipgyártó és licenszeléssel foglalkozó üzletágakat választaná szét, de nagyobb részvény visszavásárlást is el szeretne érni, így növelve a részvényesi értéket.