Jelentős mozgások a forint piacán

bankjegy, 10000, tízezres
Vágólapra másolva!
Hétfő reggel egyhavi csúcsra emelkedett a forint az euróval szemben, egészen a 304-es szintig repítve az árfolyamot, onnan viszont éles fordulattal határozott erősödésbe váltott a hazai fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

Bekeményített a forint (17:20)

A reggeli kis beijesztés után a forint látványos erősödésbe kezdett, sőt rövid időre újra benézett a 300-as szintek alá az euróval szemben, és a tőzsdezárás idején 300-as szinten vert tanyát. A jelentős napon belüli fordulat talán annak is köszönhető (a tőzsdéken is), hogy Görögország a külügyminiszter-helyettest tette meg a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokért felelős koordinátornak (a felügyelet továbbra is a pénzügyminiszter kezében van). Számos forrás azt idézi, hogy ezen lépés felgyorsíthatja a görög hiteltárgyalásokat, mivel sokak szerint az eddigi egyeztetések egyik jelentős személyi akadály pont a görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz volt, elég sajátos és sok esetben agresszív tárgyalási stílusa miatt.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu

Egyhavi mélypontról tudott fordulni a forint

A hét első kereskedési napja egy kis csapkodást hozott a magyar fizetőeszköz piacára, hisz kora reggel még a 304 forintos szinteket tesztelte az EURHUF árfolyam, onnan viszont látványos erősödésbe kapcsolt a forint, és jelenleg 301,70 körül jár.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Technikai elemzés szemszögéből vizsgálva az árfolyammozgást azt lehet mondani, hogy a közel egy százalékos forintgyengülés havi alapon még nem tekinthető kiugrónak, az elmúlt két heti mozgás pedig jól beleillik abba a képbe, amit gyakorta láthattunk az elmúlt hónapokban. Napos bontású grafikont vizsgálva jól látni, hogy az EURHUF a csökkenő csatorna tetejébe ütközött 304 forint környékén, így nem meglepő a mai lefordulás onnan. Ettől magasabban a 200 napos mozgóátlag (308-nál) funkcionálhat ellenállásként, lefelé pedig a csökkenő csatorna adhatna irányt a további árfolyammozgásoknak.

EURHUF napos árfolyamgrafikon - csökkenő csatorna tetejéhez ért az árfolyam Forrás: Investing.com, Investor.hu

A forint dollárral szembeni árfolyama 278,30-nál, a svájci franké pedig 291,30-nál jár.

A régiós devizák is gyengülnek

A feltörekvő piaci devizák is gyengülést mutatnak az elmúlt két hétben. A sorból leginkább a török líra látványos gyengülése emelkedik ki, bár az orosz rubel volatilitása mellett sem lehet szó nélkül elmenni: az elmúlt hetekben sokat erősödött az orosz fizetőeszköz, április közepe óta mégis jelentősen veszített a lendületéből. A forint kb. 1,5 százalékos gyengülést mutat az euróval szemben a hónap közepe óta. A legstabilabb a cseh korona, de még a lengyel zloty sem gyengült annyit, mint a forint.

Régiós és feltörekvő piaci devizák teljesítménye az elmúlt két hétben Forrás: Stooq.com, Investor.hu