Inkább a háztartási gépeket cserélik, nem a kazánokat

lecserélik a régi hűtőket, hűtőszekrény vásárlás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Már 27 ezer pályázó támogatásáról döntöttek az Otthon Melege Programban, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca 2014 szeptemberében hirdetett meg három pályázati konstrukciót az elavult háztartási gépek, kazánok és nyílászárók cseréjére. A pályázatok célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassa a családokat az ország egész területén.
Vágólapra másolva!

A Háztartási nagygép-csere alprogramra mintegy 26 ezer pályázat érkezett be, és az NFM március végéig 24 621 pályázat támogatását hagyta jóvá, míg további 159 pályázat támogatói döntését hamarosan aláírják, derült ki a tárca közleményéből. A Homlokzati nyílászárócsere alprogramra közel 3 ezer pályázat érkezett be, és 1 496 pályázatot már jóváhagytak, ahogy további közel 600 pályázatot is jóváhagynak hamarosan. A Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) alprogramra mintegy 2 800 pályázat érkezett be és mostanáig 950 pályázat támogatását hagyta jóvá.

90 százalék

Az alprogramokra beérkezett pályázatok közel 90 százalékát már jóváhagyták. A háztartási nagygép- és a nyílászárócsere alprogramok esetében a pályázatkezelő szervezet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kérésére megkezdte a kizárt pályázatok felülvizsgálatát. 2015 tavaszán így további pályázatok esetében várhatóak befogadások, támogatói döntések, közölte az NFM.

Legtöbben a háztartási gépeket cserélnék Forrás: AFP

A tárca a források rendelkezésre állásának függvényében további pályázatok meghirdetését tervezi, melyek a lehető legszélesebb körnek biztosítanak lehetőséget az energiahatékonyság növelésére, az energiaköltségek csökkentésére, olvasható a minisztérium közleményében.