Íme a legzöldebb vállalkozások

Magyarország legzöldebb vállalkozásait díjazták
Vágólapra másolva!
Idén 54 cég, civil szervezet és önkormányzat indult, köztük különböző kategóriákban 9 nagydíjat osztottak ki. Cégek, civil szervezetek és önkormányzatok is pályáztak az elismerésért.
Vágólapra másolva!

A Varga Pincészet az utóbbi két évben kiépítette önálló visszaváltható palackos borforgalmazási rendszerét. Ennek eredményeképpen 85 kamionnyi szeméttel kevesebb keletkezik, valamint a fogyasztók szebb, prémium kiszerelésben és kedvezőbb áron jutnak a vargaborokhoz. Ezt jutalmazta most nagydíjjal a Greennováció pályázat zsűrije, akik a leginkább környezettudatos projekteket keresték. A Varga Pincészet az újrahasznosítás kategóriában kapott Greenovációs Nagydíjat.

Magyarország legzöldebb vállalkozásait díjazták Fotó: Balla Zsolt

Bár az újrahasznosítás az egyik legfontosabb kategória, az egyes nagydíjak között nem voltak "fontosabbak", pláne nem "kevésbé fontosak".

Mezőgazdaság

A Dalmandi Mezőgazdasági Zrt., amely például a mezőgazdaság kategóriában lett első, egy olyan, többszintű rendszert mutatott be, amelynek egymásra épülő szintjei önmagukban nyelik el az előző szintek felesleges hulladékanyagainak jelentős részét.

Az Agriapipe Kft. pedig, amely az építőipari díjat vitte el, „no-dig" technológiájával a pozsonyi úti, 107 (!) éves csatornarendszert újította fel úgy, hogy a 662 méteres szakaszt 4 hónap alatt, munkaárok ásása nélkül, a forgalom és a környéken élők megzavarása nélkül tudta megtenni.

Szolgáltatás

Szolgáltatások kategóriában a Mol-Control Automatizálási és Fejlesztési Kft. pályázatát találta a zsűri a legjobbnak. A technika használatával, időt, energiát és pénzt takaríthatnak meg a felhasználók: a cég adatai szerint eddig 8000 tonnával csökkent a széndioxid-kibocsátás, illetve 18 000 munkaórát spóroltak meg az általuk fejlesztett technológiának köszönhetően.

Innováció

Az Innovációs ötletek, projektek között a zsűri a Clean Way Kft. Innovatív hulladékgazdálkodási rendszer című projektjét találta a kegjobbnak. A pályázat egyedisége abban rejlik, hogy optimalizálja az erőforrás hatékonyságot az építőiparban azzal, hogy a máshol feleslegesen kitermelt, nem felhasznált anyagokat mások rendelkezésére bocsájtja.