Így lehet 5 milliárd dollárral gazdagodni egy nap alatt

Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és vezetője
Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és vezetője
Vágólapra másolva!
Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és legnagyobb részesedéssel bíró tulajdonosa a világ egyik legboldogabb embere lehetett pénteken.
Vágólapra másolva!

Először a háttérről

Az Amazon.com csütörtök este tette közzé negyedéves gyorsjelentését, amelyben növekedő árbevételről, ugyanakkor továbbra is veszteséges működésről adott számot a cég, amin már szinte alig lepődünk meg. Mégis volt egy eleme a közzétételnek, ami lenyűgözte a befektetőket. A cég 2006-ban indította be cloud-szolgáltatásokkal foglalkozó üzletágát, és most volt az első alkalom, hogy számokkal is előrukkolt. Ebben a szegmensben látszódik a dinamikus bővülés, és sokan arra spekulálnak, hogy a későbbiekben az Amazon külön cégbe szervezheti ki ezt az üzletágat, pláne, hogy korábban a cég olyan nyilatkozatot tett, hogy idővel ez a divízió túlnőheti az alaptevékenységként funkcionáló internetes kereskedelemi üzletet.

Az 5 milliárd dolláros kérdés

A megjelenő híreket közel 15 százalékos száguldással ünnepelték a vállalat részvényei, egészen 445,10 dolláros záróárfolyamig repítve az Amazon papírjait pénteken.

De a legboldogabb ember vélhetően a cég alapítója, vezetője és legnagyobb tulajdonosa, Jeff Bezos lehetett, mivel részvénycsomagjának értéke közel 5 milliárd dollárral ért többet a pénteki árfolyamrobbanásnak köszönhetően. Bezos 83,9 millió részvényt birtokol, ez kb. 18 százalékos Amazon tulajdont jelent. Így a teljes pakett értéke már 37,3 milliárd dollárt tesz ki.

Jeff Bezos 5 milliárd dollárt keresett egyetlen nap alatt az Amazon részvényeinek szárnyalásával Forrás: CBS, DailyMaverick

De a vállalat értéke is 25 milliárd dollárral emelkedett, ennek köszönhetően már az Amazon is belépett a 200 milliárd dollárosok táborába, az S&P500 indexben szereplő cégek közül pedig már az 14. helyre lépett elő cégérték tekintetében. Év eleje óta már így is 43 százalékkal drágultak a vállalat részvényei, így már olyan tech-óriásokat lekörözve, mint az Apple (18%), a Google (8,1%) vagy a Microsoft (3,1%).

Meddig szárnyalhat még a részvény?

A pénteki záróár már így is történelmi csúcsnak számít, a korábbit még 2014 januárjában alakította ki 408,06 dolláros árnál. De számos elemzőház vélekedik úgy, hogy van még tér az emelkedésre, köszönhetően az Amazon egyre erőteljesebb vállalati felhőszolgáltatások terén tapasztalható jelenlétének, valamint pozitívan ítélik meg költségesnek tűnő beruházásokat. A Goldman Sachs elemzői például 450 dollárról 510 dollárra emelték a részvényekre vonatkozó egy éves célárat, de a JP Morgan gárdája sem volt rest 375-ről 535 dollárra feltornázni a várakozásokat.

Hogy meg fog-e felelni az egyre fokozódó várakozásoknak az Amazon.com vagy sem, az még a jövő zenéje, de vélhetően nem most kell felszállni erre a vonatra.

Amazon.com napos árfolyamgrafikon - új történelmi csúcsra ugrott pénteken az ár, hatalmas rést hagyva maga mögött Forrás: Investing.com, Investor.hu