Ide-oda rángatják a forintot

crossroad bizonytalanság irány döntés befektetés deviza piac
man looking at road signs on an open road
Vágólapra másolva!
Délelőtt még 304,30-ig lőtt ki a forint árfolyam az euróval szemben a nemzetközi piaci hangulatromlásnak és korrekciónak is köszönhetően, de ahogy változás állt be a külföldi piacokon, úgy dolgozta le a forint is a délelőtt összehozott mínuszokat.
Vágólapra másolva!

Érzékenyen reagál a forint

Az elmúlt napokban érezhetően volt egy kis bizonytalanság a nemzetközi pénzpiacokon, és ezt csak tetézte a tegnap közzétett nagyon gyenge amerikai GDP-adat, illetve a FED közleménye. Ma délelőtt is kicsit idegesen nyitottak az európai börzék, mely a forintra is nyomást helyezett, egészen 304,30-ig emelve az árfolyamot, mely párhuzamosan zajlott a dollár gyengülésével. Azóta viszont a forint teljesen ledolgozta a reggeli hátrányát, és újra a 302-es szintek közelében mozog.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon és a fontos technikai szintek Forrás: Investing.com, Investor.hu

Durván gyengül a dollár

Az EURUSD árfolyama a kora reggeli órákban még 1,1080 körül ingadozott, de az európai piacnyitás után egészen 1,1250-ig lőtt ki az árfolyam, folytatva a héten egyre fokozódó dollárgyengülést. Azóta itt is megnyugvás tapasztalható, mivel 1,1180-1,1200 környékére csúszott vissza a jegyzés. A mozgások hátterében egyrészt a FED kamatemelési időpontjával kapcsolatos egyre nagyobb bizonytalanság is (időben kitolódik) szerepet játszik, másrészt az előbbi tényből is következő egyre nagyobb shortzárások is.

Az elmúlt időszakban rekordszintre nőttek az euró további esésére (dollár erősödésére) fogadó határidős pozíciók, melyek most úgy tűnik, menekülőre fogták a dolgot, legalábbis olyan szinteken haladt át az EURUSD árfolyam, ahol egyre több stop-loss megbízás aktiválódhat, illetve egyre több szereplő kezdi zárni a pozícióját.

EURUSD órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Ugyanakkor a mostani EURUSD száguldás továbbra sem írja felül az eddigi dollárerősödő trendet, a mostani emelkedés még mindig belefér abba az úgynevezett "flat' korrekcióba (a-b-c hullámok) az 1,05-ös szintektől, ami a-b-c hullámok mentén visz fel a jelenlegi árfolyamok környékére.

EURUSD napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu