Meglepő számok a Tescóról

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Bár a Tesco évszázados történetének eddigi legrosszabb éves eredményét mutatja, és a modern brit gazdaságtörténetben is az egyik legnagyobb éves vállalati veszteségét könyvelhette el tavaly. A vállalat Európa legnagyobb munkáltatója és a világ második legnagyobb kereskedője.
Vágólapra másolva!

Ha a Tesco áruházak az év minden napján napi 14 órában nyitva lennének, akkor kiszámoltuk, hogy másodpercenként 3 363 dollárnyi (934 ezer forint) árut adnak el. Éves szinten ez 104 milliárd dollár, ami 28 912 000 000 000 forint. Ez csak 20 százalékkal kisebb összeg, mint a teljes magyar GDP.

Magyarországon nőtt a Tesco

A magyarországi Tesco első féléves forgalma 1 százalékkal nőtt. Európában a Tesco Magyarországon kívül csak Csehországban (+1,5 százalék) és Lengyelországban (+1 százalék) tudott elérni forgalombővülést. A legnagyobb mértékben Írországban csökkent a féléves forgalma, 6,4 százalékkal.

A magyar GDP alig több, mint a Tesco forgalma Fotó: Bielik István - Origo

A Tesco Európa legnagyobb foglalkoztatója, közel 500 ezer alkalmazottal. Nagy-Britanniában 300 ezren dolgoznak a legnagyobb kereskedelmi láncnál, sokkal többen, mint bármilyen más válallatnál. Magyarországon a 2012-es év végi adatok szerint 19,9 ezren dolgoznak a vállalatnál, az éves árbevétel pedig 608 milliárd forint volt.

Európa legnagyobb munkáltatója Fotó: Bielik István - Origo

A Tesco leginkább Angliában gyengült meg a bezárások miatt. 2015 elején azonban még 3 300 különböző méretű boltja volt szerte a szigetországban, tehát minden 20 ezer britre jut egy Tesco.

A magyarok is a Tescókban vásárolnak a legtöbbet Fotó: Bielik István - Origo

Magyarország lakosságánál jóval többen, összesen 16 millióan használnak Tesco ClubCardot, amely valamilyen hűséget jelent az áruházláncnak.