Gyakorlatilag eladhatatlan a győri stadion

ETO Park
Győr, 2015. március 16. Az ETO Park stadionja Győrben 2015. március 16-án. Az Audi Hungaria március 14-én bejelentette, hogy azonnali hatállyal felmondja szponzorációs szerződését az NB I-es győri labdarúgócsapatot működtető Győri ETO FC Kft.-vel, miután március 9-én öncsődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft., a klubot tulajdonló Quaestor Csoport egyik cége. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A nyomozó hatóság a vagyon-visszaszerzési eljárásban a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta, mondta a fővárosi főügyész a Quaestor botránnyal kapcsolatban. A Magyar Fejlesztési Bank összesen 17 milliárd forintnyi hitelt adott a beruházásra. A lefoglalt vagyon értéke ugyanakkor kérdéses, mert például a stadion gyakorlatilag eladhatatlan.
Vágólapra másolva!

Az MFB-kölcsönt két részletben, 2005-ben és 2008-ban nyújtotta a bank a Quaestornak, mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az MFB 17 milliárdos hitelét tartja a legnagyobb problémának, hiszen az ETO Parkra adott kölcsön egy része nem fog megtérülni. „Fiktív projektre, fiktív beruházásra biztosított a Magyar Fejlesztési Bank kölcsönt a Quaestor számára”.

Összesen három vagyonelemről van szó: a bevásárlóközpont, a szálloda és a stadion. Hogy ez a beruházás mekkora értéket teremtett, nehéz megmondani, ugyanis ahhoz tudnunk kellene, hogy ez a befektetés a jövőben mekkora bevételt hoz majd.

Eladhatatlan stadion

Egy bevásárlóközpont értékét nem az újraelőállítási értéke adja, hanem az, hogy hány bérlője van, és ezek mekkora bérleti díjat fizetnek, mondta az Origónak Muszbek Mihály. A sportközgazdász szerint e tekintetben a bevásárlóközpont nem áll túlságosan jól.

A szálloda esetében szerinte az újraelőállítási érték és az avulás is egy nagyon fontos szempont, mert egy másik menedzsmenttel, esetleg egy másik névvel viszonylag gyorsan lehet az értékét változtatni, szemben a bevásárlóközponttal.

Az ETO Park Muszbek Mihály szerint eladhatatlan Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Egy stadion gyakorlatilag nem eladható, ez alól csak az amerikai franchise-sportok szűk köre a kivétel, mondta a szakértő. A Groupama Aréna és a debreceni Nagyerdei Stadion újraelőállítási költsége 12-15 milliárd forint között van, így szerinte a győri stadion, az ETO Park esetében is hasonló előállítási költségről beszélhetünk.