Gigabírságot kell fizetnie a Deutsche Banknak

Deutsche Bank
Vágólapra másolva!
2,5 milliárd dolláros bírságot kell fizetni a Deutsche Banknak az amerikai és európai hatóságoknak, miután a nagy német befektetési bank is vélhetően benne volt a londoni irányadó alapkamat (Libor) manipulálásában. 
Vágólapra másolva!

Helyesnek bizonyultak a Wall Street Journal azon forrásai, mely szerint a német bank több mint 2 milliárd eurós peren kívüli megállapodást köthet a szabályozó hatóságokkal. Ugyanakkor a bank előzetesen annyit közölt szerda este, hogy a jövő heti gyorsjelentésében rekord közeli árbevételről és nyereségről adhat számot a gigantikus bírság (jogi költség) mellett.

Miért kell bírságot fizetnie?

A felmerült gyanú szerint a Deutsche Bank néhány alkalmazotta megpróbálta manipulálni a londoni bankközi kamatok (Libor) alakulását.

A Libor-ügy 2012 nyarán robbant ki, amikor a brit pénzügyi felügyelet feltárta, hogy a Barclays kereskedői a globális pénzügyi válság előtt és alatt is, kvázi haszonszerzés céljából befolyásolták a globális irányadó bankközi kamatlábat, a Libort. Azóta az egész ügy globális bankbotránnyá duzzadt, számos ponton rávilágítva a rendszer kiskapuira.

Mire használják a Libor-t?

A Libor - London interbank offered rate - a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint évente 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a teljes világgazdaság éves GDP-jének több mint az ötszöröse.

A Libor közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét, a befektetési bankok által kialakított és értékesített derivatív termékek és számos más származékos ügylet árfolyamát. Mindez befolyásolhatja akár a lakossági jelzálogkamatokat vagy egyéb hitelek kamatait is.

Az eltelt három évben számos nagybank fizetett már súlyos dollármilliárdokat bírságként, így a Deutsche Bank esete nem egyedülálló. Korábban a BNP Paribas fizetett már közel 9 milliárd dollárt a hatóságoknak, de a német Commerzbank sem úszta meg az ügyet, ők majdnem 1,5 milliárd dollárt fizethettek a rendszer kijátszása miatt. 2012-ben már a Barclays és RBS bankoknak is bírságot kellett fizetniük, igaz ők pár száz millió dolláros költséggel megúszták.

Hogyan néz ki a részvény?

Év eleje óta közel 31 százalékot emelkedett a német bankpapír, de a február elején megfogalmazott kereskedési ötletünk óta is 15 százalékot menetelt a papír. A hetes bontású grafikonon ugyanakkor jól látható, hogy a 2010 eleje óta húzható csökkenő trendvonal idén március végén útját állta a további emelkedésnek 33 euró környékén. Ráadásul a múlt heti eső gyertya több hét mozgását törölte el, így mindenképp óvatosan kell kezelni a részvényt, mert tovább esés is elképzelhető, akár a következő jelentős támaszig, 28,30 euró környékére.

Deutsche Bank hetes árfolyamgrafikonja és technikai elemzése Forrás: Investing.com, Investor.hu