Vágólapra másolva!
A tegnapi amerikai és a mai ázsiai jó hangulat után Európa is a pozitív tartományban nyithat. Tegnap a magyar tőzsde kicsit lemaradt társaitól a megelőző napok raliját követően.
Vágólapra másolva!
  • Jól fejezték be a napot az amerikai részvényindexek, nap végére 0,3-0,5 százalékos pluszok jöttek össze. Az S&P500 10 szektora közül 8 zárt a pozitív tartományban, élen az energiaszektorral. Tegnap az olaj árfolyama ismét volatilis volt, 2-3 százalékos kilengéseket lehetett látni, a WTI 50,5-52 dollár között ingadozott, ma reggel 50,8 dollárnál jár.
  • Ázsiában is jó a hangulat, egyedül a japán tőzsde áll a negatív tartományban, míg a Shanghai Composite 1,5 százalékkal emelkedik. A határidős indexek szerint az európai börzék is emelkedéssel kezdhetik a napot azután, hogy már tegnap is egy százalék feletti pluszokat mutatott a francia, a német és a brit piac is.
  • Az elmúlt napok jó teljesítményét követően viszont a BUX most alulteljesítő volt 0,2 százalékos pluszával. A Mol-OTP páros kisebb emelkedéssel zárt, a Magyar Telekom stagnált, míg a Richter halvány mínuszt szedett össze.
  • Akár már jövőre csökkenhet a távközlési cégeket terhelő különadó, írja a vs.hu. Egyelőre konkrétumok továbbra sincsenek, a márciusi hírek óta, de a portál már a 2016-os csökkentésről ír. Emellett jövőre akár 10 százalékra csökkenhet a társasági adó mértéke is minden vállalatra vonatkozóan, írja a vs.hu.
  • Továbbra is együttműködik majd az eBay (Nasdaq: EBAY) és a PayPal a szétválás után is. A megállapodás szerint az eBay bruttó eladásainak nagyjából 80 százaléka a PayPal fizetési rendszerén fog lezajlani a következő 5 évben. Ha a 80 százalék alatt lesz a PayPal része, akkor az eBay-nek valamekkora kártérítést kell fizetnie. Ellenben ha efölött a szint fölötti a hányad, akkor a PayPal fizet az eBay-nek. Mindezek mellett a két cégnek lesz lehetősége, hogy más társaságokkal is együttműködjenek. Érdemben nem reagált a részvény árfolyam a bejelentésre.
  • Mától lehet online előrendelni az Apple Watch-okat, míg április 24-től bizonyos Apple boltokban lehet majd kapni a készüléket. Az Apple-nél (Nasdaq: AAPL) azt várják, hogy a kereslet meg fogja haladni a bevezetéskori kínálatot. A részvény árfolyama minimális pluszban végzett zárás után.
  • 5,2 százalékkal mérséklődött a PC-k iránti kereslet az első negyedévben a Gartner adatai alapján. Múlt évben az segítette a PC-piacot, hogy a vállalati megrendelések újra megerősödtek, de most úgy tűnik halványul ennek hatása.
  • Úgy tűnik megakadtak a tárgyalások az Intel (Nasdaq: INTC) és az Altera (Nasdaq: ALTR) között, írja a CNBC. Március végén a felvásárlási hírekre nagyot ugrott az Altera árfolyama, és az Intel is erősödött. A hírek után viszont nem esett egyik papír sem, ami azt mutatja a befektetők bíznak még az akvizícióban.
  • Ismét egy új elemzői célár jött ki a Wizz Air (London: WIZZ) részvényére, most a Barclays elemzője kezdte meg felülsúlyozási ajánlás mellett a papír követését, 15,8 fontos célár mellett. Tegnap egyébként járt már 15 font fölött is a Wizz Air árfolyama, de a napot végül minimális mínuszban zárta, 14,5 fonton. A Barclays célára 9 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróár. Kedden a JP Morgan és a Citigroup jött ki szintén felülsúlyozási ajánlással.