Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ennyit költene a kormány az Erstére

bankfiók bejárat embléma ÉPÜLET felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS SZIMBÓLUM Budapest, 2015. február 9.
Az Erste Bank Kossuth Lajos téri fiókjának emblémája Budapesten, 2015. február 9-én. Tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.
Budapest, 2015. február 9. Az Erste Bank Kossuth Lajos téri fiókjának emblémája Budapesten, 2015. február 9-én. Tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kormány 15 milliárd forintot szán az Erste Bank részesedésének megszerzésére, derül ki a Költségvetési Tanács által véleményezett költségvetési módosító javaslatból. Az Erste szerint még folynak az egyeztetések.
Vágólapra másolva!

A kiadások megemelése fedezetet teremt (15 milliárd forint) az államnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal együttműködve 15 százalékos kisebbségi tulajdoni részesedés megszerzéséhez az Erste Bank magyar leánybankjában, derül ki a KT honlapján közzétett véleményből. Megjegyzik, hogy a részesedésszerzés az uniós módszertan szerint nem minősül kiadásnak, tehát nem érinti a hiányt.

Az Erste Bank az MTI azon kérdésére, hogy megállapodott-e már az Erste a magyar kormánnyal a vételárban, és ha igen, az 15 milliárd forint-e, azt közölte kedden: az Erste és a magyar kormány közötti egyeztetések folyamatban vannak, és nyár végéig várhatóan lezárulnak.

15 százalékos részesedés

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen február 9-én jelentette be, hogy tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Orbán Viktor akkor azt mondta: a kormány szándéka, hogy 15 százalékos tulajdonrészt szerezzen a bankban, „feltéve, ha meg tudunk állapodni az árban”, és „a végén a tárgyalások a részletkérdésekben stimmelnek majd”.

A kormány 15 milliárdot szán az Erstére Forrás: MTI/Kovács Tamás

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter februárban azt mondta: az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékának vételárát független könyvvizsgálói átvilágítás alapján határozzák majd meg, ami május végéig megtörténik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről