Lassan megkerülhetetlen a céges e-aláírás

Vágólapra másolva!
Tekintettel arra, hogy a vállalati adatok ma már jellemzően informatikai rendszerekben léteznek, a hitelességet a legkönnyebben az eletronikus aláírás teremti meg, véli a BDO.
Vágólapra másolva!

Gyakran nemcsak a fontos céges adatokra, de az ellenőrzési folyamatokra is informatikai vizsgálatot követő előírások vonatkoznak. Ahhoz, hogy ezek az auditok a lényegre fókuszálva segítsék a tulajdonosokat és a menedzsmentet az ésszerű és hatékony működés fenntartásában, a folyamat minőségét és hitelességét is biztosítani kell.

Így az utólagos adatmódosítás is kiderül

Az ellenőrzésekhez felhasznált bizonyítékok túlnyomó része elektronikus információ. Ezeket kinyomtatni nem reális választás. Egyrészt a struktúra nem nyomtatóbarát – gondoljunk az adatbázisokra –, másrészt gyakran óriási mennyiségekről van szó, harmadrészt aggályos a környezetvédelem felől. Az elektronikus aláírás ezzel szemben igazolni tudja az adott tartalom kibocsátóját és bizonyítani tudja a tartalom sértetlenségét.

Már az e-aláírás fokozott biztonságú változata is alkalmas az aláíró azonosítására. Garantáltan olyan eszközökkel hozták létre, amelyek kizárólag az aláíró befolyása alatt állnak. Az aláírás minden későbbi módosítása látható. Vagyis a természetes vagy jogi személy garantáltan beazonosíthat, és az aláírás pontos idejét is kétséget kizárólag meg lehet állapítani.

Az egész unión belül egyenértékű hitelességű a kézírással

Teljes bizonyító ereje miatt a minősített aláírást 2014 szeptembere óta – egy EU parlamenti és tanácsi rendelet értelmében – Európa minden tagállamában törvényi szinten kötelező a kézírással egyenértékűként elfogadni. A közeljövőben az e-aláírások szerepe várhatóan tovább erősödik Európában.

Magyarországon is egyre elterjedtebb

Az elektronikus aláírás felhasználása jelentős mértékű növekedést mutatott az elmúlt 10 évben, amiben igen nagy szerepe volt annak, hogy 2008 júliusától a cégeljárásban kizárólag elektronikus aláírással ellátott dokumentumokkal lehet a cégbírósági eljárásokban részt venni. Míg korábban elvétve volt jellemző az elektronikus aláírás használata, addig ma már több mint 210 millió dokumentumot időbélyegeznek le évente, miközben tavalyig már közel 28 ezerre nőtt a tanúsítványbirtokosok száma.

„Magyarországon jogos elvárás, hogy a cégügyvédek és közjegyzők után az információrendszereket vizsgáló ellenőrök is alkalmazzák ezt a technológiát megbízóik, illetve adott esetekben ügyfelek ezreinek érdekében, valamint a szakmai tisztesség védelmében” – hangsúlyozza Erdősi Péter Máté, a BDO Magyarország információtechnológiai üzletágának ügyvezető partnere.