Budapest után Kubában is tarolhat az Airbnb

airbnb szállás
HOLLYWOOD - SEPTEMBER 27: A general view of actor James Franco's Design for his Hollywood Forever Cemetery Pop-Up at Airbnb's Hello LA Design Lab on Friday, September 27, 2013 In Los Angeles. Chris Weeks/Getty Images for Airbnb/AFP
Vágólapra másolva!
Az első amerikai cégek között érkezik Kubába az Airbnb szálláskereső vállalat. A Quartz szerzője szerint Kubánál keresve sem találna alkalmasabb országot a házi turizmusra szakosodott cég, hiszen a szigetországban régóta hagyomány, hogy a helyiek turistáknak adnak ki szobákat.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és Kuba között tavaly egyfajta kiegyezési folyamat indult el. Az USA több mint ötven év után részben feloldotta a Kuba elleni gazdasági embargót, a szigetország pedig ígéretet tett a Fidel Castro által megalkotott kommumista rendszer megreformálására. A megnyíló piac egyből több amerikai céget is Kubába vonzott, elsősorban élelmiszer- és gyáripari vállalatokat. Ebből a szempontból új fejlemény egy online szolgáltatás, az Airbnb megjelenése, akik a Quartz szerint itt is megcsinálhatják a szerencséjüket.

Nálunk is sikeres

Az Airbnb 2008-ban indult startup-cégként, azóta a világ egyik legnépszerűbb internetes vállalkozása lett. Az Airbnb oldalán bárki közzéteheti szállást kínáló hirdetését, amiért a turisták fizethetnek, és kritikákat is hagyhatnak. Az oldalon nem kell szállodatulajdonosnak sem lenni, az ember akár a lakása egy szobáját is meghirdetheti, mint szállást.

Világsiker lett a startupból Forrás: AFP/D Dipasupil

A szolgáltatás Magyarországon is rendkívül sikeres, Budapestről is több ezer hirdetés található az oldalon - magyarként márcsak azért is megéri beszállni az Airbnb-be, mert a szolgáltatást használókra még csak az idegenforgalmi adó sem vonatkozik.

Nem ma kezdték

Kubában azonban azonban az Airbnb modellje már jóval az oldal elindulása előtt elterjedt volt. A kubai kommunista rezsim értelemszerűen nem engedélyezte privát szállodák megnyitását, és az állami szállodák nem tudták fogadni az országba érkező összes turistát.

Ezért az országba érkező vendégek nagy része egy-két szobás, olcsó, úgynevezett casa particular szállásokon szállt meg, amelyeket a kormány engedélyével nyithattak meg a helyiek. Sőt, a rezsim még támogatta is ezeket a maszek-szállodákat, hiszen így fellendülhetett Kuba idegenforgalma, úgy, hogy az államnak nem kellett szállodaépítésre költeni.

Amerika felé nyit Raúl Castro rezsimje Forrás: MTI/EPA/EFE/Ernesto Mastrascusa

Főbérlőknek is jól jöhet

De az Airbnb nemcsak ezért néz fényes jövő elé Kubában: ha a szigetország idegenforgalma beindul, az oldalon keresztül a turizmusba beléphetnek olyanok is, akiknek nincs kiadó szobájuk. Ők ugyanis kapcsolatba tudnak lépni ingatlantulajdonosokkal, akiktől egy-egy casa particular befektetésként, létesítésére bérelhetnek szobát vagy épületet. A hasonló bérlések az oldalon elég gördülékenyek, az Airbnb nem sok követelményt támaszt abban az esetben, ha a két fél meg tud egyezni a bérbe adásról.

Ez azért is jó, mert Kubában rendkívül sok a vitatott státuszú ingatlan. Fidel Castro diktatúrájának hatalomra kerülése után számos amerikai tulajdonban lévő ingatlant lefoglaltak, ezeket sok cég a mai napig visszaköveteli.

Kevés internetező

Az Airbnb dolgát persze nehezítheti, hogy Kubában meglehetősen keveseknek van internet-hozzáférése: az emberek 14 százaléka tud rendszeresen internetezni, többnyire netkávézókból. Ennek ellenére az oldalon már meg is jelentek az első kubai hirdetések, Havannában eddig 165 szállást hirdettek meg.