Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elvárja, hogy az unió minden tagállama azonos hangot üssön meg a külső kereskedelmi partnerekkel, ezek pedig minden tagállamot azonos módon bíráljanak el. Felmerült ugyanis, hogy Moszkva Görögország esetében enyhíthet az embargón. Korábban Görögország mellett Magyarország is kérte az embargó feloldását.
Vágólapra másolva!

Minden uniós tagállam azonos hangot üssön meg a külső kereskedelmi partnerekkel való tárgyalásokon, e partnerek pedig minden uniós tagállamot azonos módon bíráljanak el - fogalmazta meg az Európai Bizottság elvárásait a görög-orosz tárgyalásokkal kapcsolatban Daniel Rosario, a szervezet szóvivője.

Nem kommentálta

A Bizottság sajtótájékoztatóján Rosario az újságírók hosszas unszolására sem volt hajlandó érdemi kommentárt fűzni azokhoz az értesülésekhez (megfogalmazása szerint spekulációkhoz), amelyek szerint az orosz fél Görögország esetében esetleg enyhíthet azokon az élelmiszer-behozatali korlátozásokon, amelyeket annak nyomán rendeltek el Moszkvában, hogy az unió gazdasági embargós intézkedéseket hozott Oroszországgal szemben az ukrajnai orosz beavatkozás miatt.

Magyarország kérte a kivételezést

Korábban Magyarország is kérte, hogy Oroszország függessze fel vele szemben az embargót. "Olyan megoldást kell találni, ami nem mond ellent a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak. Egyes országok kiemelése ellentmond az WTO normáinak" - mondta akkor Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter. Az orosz miniszter azt is mondta, hogy "olyan megoldást kell találni, amely lehetővé tenné, hogy ezeknek az országoknak a cégei kölcsön nyersanyag feldolgozásával bejuthassanak az orosz piacra. Most keressük ezeket a megoldásokat. Ennek kidolgozására szóbeli felkérés már van, írásban egyelőre még nem láttam".

Korábban Magyarország is kérte Moszkvától az embargó megszüntetését Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az uniós intézmények illetékesek

A brüsszeli szóvivő (Alekszisz Ciprasz görög kormányfő küszöbönálló moszkvai tárgyalásai előtt) egyfelől az uniós tagországok egységes hangütését szorgalmazta kereskedelempolitikai kérdésekben, másfelől minden egyes EU-tagország azonos elbírálását mondta kívánatosnak "a kereskedelmi partnerek részéről, beleértve Oroszországot is". Felhívta a figyelmet arra, hogy külkereskedelmi kérdésekben az EU-n belül számos vonatkozásban az uniós intézmények illetékessége érvényesül a tagországokkal szemben.