Berlinben tervet kovácsolnak a görög csőd utánra

germanwings légikatasztrófa Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel arrives for a press conference follwing a Germanwings plane crash on March 24, 2015 in Berlin. An Airbus A320 belonging to Germanwings, low-cost airline owned by German flag carrier Lufthansa, en route from Barcelona to Duesseldorf disappeared from the radar screens. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Athén már a legutóbbi törlesztőrészletet alig tudta összekaparni.
Vágólapra másolva!

A német kormány olyan terven dogozik, amivel Görögország az államcsőd után is az eurózóna tagja maradhatna, értesült a Zeit.de német lap. A terv szerint az Európai Központi Bank (EKB) számára lehetővé kell tenni, hogy a csőd után tovább finanszírozza Görögországot. Ez úgy lenne lehetséges, ha a görög bankokat olyan mértékben szanálnák, hogy az államcsőd után is részt tudjanak venni az EKB pénzpiaci műveleteiben.

Lennének feltételek

A mentőövet Berlin nem adná ingyen: Athénnak együtt kellene működnie, és teljesítenie kellene az eurócsoport reformcsomagját. Ha a görögök ebbe nem hajlandóak belemenni, akkor a német kormány inkább elfogadja a görögök kilépését az eurózónából.

Berlin tervei szerint Európának ebben az esetben is támogatnia kell Görögországot, esetleg egy uniós mentőcsomag formájában, ami megkönnyítené a saját valutához való visszatérést.

A csőd szélén

Görögország a legutóbbi, IMF-nek esedékes törlesztőrészletet is alig tudta összekaparni, a német kormány pedig attól fél, a következő, április végi részletet már nem fogja tudni kifizetni. Ha így alakulna, akkor az EKB nem adhatna több eurót Görögországnak és a görög bankoknak.