Az osztrák szórakozóhelyeken is tilos lesz a dohányzás

Vágólapra másolva!
A magyarnál is szigorúbb dohánytilalmat vezetnek be Ausztriában, de csak 2018-ban.
Vágólapra másolva!

Az orszták egészségügyi miniszter, Sabine Oberhauser által előkészített törvény alapján nemcsak a beltéri vendéglátóhelyeken nem lehet majd dohányozni. Tilos lesz a dohányzás a vásárcsarnokokban, a klubhelyiségekben, sőt, a sátoros szabadtéri eseményeken is.

Kedvezménnyel bátorítják

Nem vonatkozik viszont a tilalom a szállodákra: a hotelekben kialakíthatnak dohányzóhelyiségeket, amelyekben azonban sem ételt, sem italt nem szabad majd felszolgálni. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek 2016 júliusáig önként áttérnek a dohánymentességre, pénzügyi kedvezményekben részesülnek.

Sabine Oberhauser történelmi egészségmegőrző lépésnek nevezte a jogszabályt. A miniszter szerint a szabályzás kiterjed majd az elektromos cigarettákra is, mert ezek is függőséget okozhatnak, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárta ki egészségkárosító hatásukat. A miniszter hangsúlyozta: a többi minisztériummal és egészségbiztosítási pénztárral is együtt kívánnak működni annak érdekében, hogy a fiatalok soha ne próbálják ki a cigarettát, vagy minél előbb szokjanak le róla.

Kevesebbet szívnak, mint nálunk

A legnagyobb osztrák vendéglátóipari szakszervezet, a Vida üdvözölte a döntést, és reményét fejezte ki, hogy a legtöbb vendéglátóhely már 2018 előtt dohányfüstmentessé teszi a helységeit. Ausztriában egyébként viszonlyag sokan dohányoznak: a 2012-es közvélemény-kutatás szerint az férfiak 38, a nők 27 százaléka gyújt rá rendszeresen. Magyarországon a férfi és női dohányosok aránya összesen 38 százalék.