Az Apple 10 évnyi adót fizethet az íreknek

Tim Cook Apple
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság döntésétől függ, hogy vissza kell-e fizetnie az Apple-nek az Írországtól kapott adókedvezményét, vagy sem.
Vágólapra másolva!

Az Apple szerint egy évtizednyi adó befizetésre kötelezhetik a céget Írországban, írja a CNN. Tavaly júniusban az Európai Bizottság – több másik cég mellett – adóelkerüléssel gyanúsította meg az Apple-t. Az írek és a kaliforniai cég azt állítja, hogy a jogszabályoknak megfelelően jártak és járnak el.

A bizottság döntésétől függ

Az Apple mindössze 2 százalékos adót fizetett a profitja után Írországban – az USA-ban akár 35 százalékot is fizethetne, de az íreknél is van 12,5 százalékos kulcs. Ha ezen a héten az EU olyan szabályozási döntést hoz, amellyel tiltott állami támogatásként értelmezik ezt a fajta adóelkerülést, akkor elképzelhető, hogy az Apple-nek tíz évre visszamenően kell befizetnie az elmaradt adóját. Azt egyelőre még nem tudják, hogy pontosan mekkora összegről lehet szó.

Nagy pofont kaphat az Apple az EU-tól Forrás: www.macworld.com

A CNN szerint, még ha a bizottság Írország ellen is dönt, akkor sem biztos, hogy az Apple-nek egyhamar fizetnie kell. Mint írják, ha az írek fellebbeznek majd a döntés ellen, akkor az ügy még évekig elhúzódhat majd a bíróságokon.