Áramvonalasabb lesz a Deutsche Bank

Deutsche Bank
Vágólapra másolva!
Fiókokat zár be és érdekeltségeket épít le a Deutsche Bank, évente 3,5 milliárd eurót szeretnének spórolni. A piac rosszul fogadta a bejelentést, a cég részvényei egész nap 4-5 százalékos zuhanást mutatnak a német tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Egyszerűbb, átláthatóbb, költséghatékonyabb struktúra kialakítását tervezi a Deutsche Bank, derül ki a közzétett gyorsjelentésből és az új stratégiából. A német pénzintézet évi 3,5 milliárd eurót szeretne spórolni az átalakításokkal, de végrehajtásuk egy egyszeri 3,7 milliárd eurós kiadást jelent majd.

Kisebb lesz

A bank közleménye szerint 2017-ig 200 fiók bezárását tervezik, és 10-15 százalékkal akarják csökkenteni azoknak az országoknak a számát, ahol jelen vannak. A céges és biztosítási részlegeket alaposan meg akarják karcsúsítani, 200 milliárd eurónyi eszközeladást terveznek végrehajtani.

A Deutsche Bank többé nem próbálhat meg „mindenkinek mindent nyújtani” – mondta Jürgen Fitschen és Anshu Jain, a pénzintézet két vezérigazgatója.

Gigabírságot kapott

A bejelentés közvetlenül az után érkezett, hogy a pénzintézetet összesen 2,5 milliárd dollárra bírságolták a Libor-ügyben való részvétel és a kamatokkal való trükközés miatt. A bank jelentése szerint a nyeresége 559 millió euróra esett 2015 első negyedévében, annak ellenére, hogy a bevétele 24 százalékkal emelkedett.

Vannak azért pozitív fejlemények is

A teljes bankcsoport 10,4 milliárd eurós bevételt ért el, ami hajszálnyira van már a történelmi rekordtól, ráadásul ennek közel fele a befektetési banki üzletágból származott. Az ügyfelek növekvő kereskedési tevékenységéből származó bevételek egyre dinamikusabban nőttek az elmúlt egy év során.

A piac rosszul fogadta

A Deutsce Bank részvényei 4-5 százalékos eséssel fogadták a híreket a hétfői kereskedésben. Anshu Jain azt mondta, nem erre a reakcióra számítottak, de az üzleti stratégiájukat nem egynapi piaci reakciók alapján fogják meghatározni.

Mit látni a grafikonon?

A Deutsche Bank jelenleg 20 százalékkal van magasabba a januári mélypontokhoz képest, ami szinte megegyezik a DAX-index idei teljesítményével. Árnyalja a képet, hogy a bankpapír letörte az év eleje óta tartó emelkedő trendvonalat, sőt az elmúlt két hétben az rég nem látott mértékű eső napok voltak. Így további korrekció is elképzelhető, akár a 28-29 eurós szintek környékére is. Jelentős támasz 28,3 eurónál van. Ahhoz, hogy érdemben tudjon változni a részvénnyel kapcsolatos megítélés, 33,4 euró fölé kellene emelkednie a bankpapírnak.

Deutsche Bank napos árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu