Nem győzte meg a piacot az Alcoa

Alcoa
Alcoa napos árfolyamgrafikon
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az amerikai negyedéves gyorsjelentési szezon. Szokás szerint az Alcoa az első fecske, aki megnyitja eme hosszú sort, ám nem sikerült teljesen meggyőzőre a nyitány.
Vágólapra másolva!

A várakozásokat meghaladó egy részvényre jutó nyereségről adott számot az Alcoa (tény: 0,28, várt: 0,26 dollár, bázis: 0,09 dollár), ugyanakkor az árbevétel soron már elmaradt a piaci konszenzustól (tény: 5,82 milliárd dollár, várt: 5,94 milliárd dollár).

Mit mond a menedzsment?

A menedzsment fenntartja a 2015-ös évre vonatkozó növekedési kilátásait a cég számára meghatározó iparágakban, sőt felfelé módosította a globális alumínium keresletre vonatkozó bővülési mutatóit a korábbi 7-ről 9 százalékra.

Hogyan teljesít a részvény?

Az Alcoa részvények 13,67 dolláron 1,8 százalékos emelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést, az idei évben viszont közel 14 százalékos árfolyam lemorzsolódás jellemezte az alumíniumipari cég részvényeit. A gyorsjelentés hatására azonban közel 3 százalékos esést (13,30 dollár) mutat a részvény a zárás utáni kereskedésben.

Alcoa napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing,com, Investor.hu

A Wall Street-i elemzők továbbra is pozitív állásponton vannak a részvény mozgását illetően, hisz többségében vételre ajánlják a papírokat, 18,19 dolláros átlagos célárral, ami közel 35 százalékkal van a mostani szintek fölött.

Bár az Alcoa már kikerült a Dow Jones index tagjai közül, mégis az alumíniumipari vállalat szokta megadni az alaphangot a jelentési szezonnak, mivel egyfajta mérföldkőnek tekintik őket, tudniillik iparáguk jó indikátorként szokott reagálni a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatos változásokra.

Hogyan tovább?

Jövő héttől kezdve érdemes lesz folyamatosan nyomon követni a tengerentúli vállalati eseményeket, mert számos meglepetést tartogathat a befektetők számára a mögöttünk hagyott időszak, illetve az, hogyan épült be a céges bevételi és profit számokba a dollár ereje és a csökkenő olajárak. Eleve az elemzői szakma is próbálja hűteni a várakozásokat, arra készülve, hogy az elmúlt 2-2,5 év egyik leggyengébb gyorsjelentési szezonja állhat előttünk, hisz az S&P500 cégek eredménye 4,2 százalékkal csökkenhet a tavalyi évhez képest.