A világgazdaság központja így tér vissza Kínába

Kína, gazdaság
Pedestrian walk past a construction site in Beijing on April 1, 2015. China's manufacturing activity expanded in March for the first time since December, the government said on April 1, a bright spot as the world's second-largest economy fights a broad slowdown in growth. AFP PHOTO /WANG ZHAO
Vágólapra másolva!
A McKinsey Global Institute egy látványos térképen mutatja meg, hogyan válik Kína ismét világgazdasági központtá.
Vágólapra másolva!

Larry Summers korábbi amerikai pénzügyminiszter április elején kemény kritikát fogalmazott meg: szerinte az USA eddig homokba dugta a fejét és rosszul reagált Kína növekvő szerepére. Ezt azzal kapcsolatban írta, hogy eddig közel félszáz ország jelezte, ott akar lenni a kínai kezdeményezésre létrejövő és általuk dominált Ázsiai Infrastruktúra-fejlesztési Bankban. Olyan nemzetek jelentkeztek, mint Németország, Nagy-Britannia, Svájc vagy Ausztrália, de Magyarország is ott van a jelentkezők között.

Kína gazdasága rendíthetetlenül fejlődik Forrás: AFP/Wang Zhao

A McKinsey Global Institute egy látványos térképen – amelyet Angus Maddison történész adatai alapján készítettek el – meg is mutatja azt a folyamatot, ahogyan a világgazdaság középpontja visszatér Kínába, derült ki a Business Insider cikkéből. Minden egyes országnak meghatározták a földrajzi középpontját, majd hozzárendelték Maddison GDP-becsléseit – nagyon leegyszerűsítve így becsülték meg, hogy adott évben hol lehetett a világgazdaság középpontja. A térképen ezeknek a súlypontoknak a vándorlása látható.

A világgazdaság középpontjának pontos helyét a McKinsey Global Institute különböző adatok súlyozásával határozta meg Forrás: McKinsey / Business Insider

A legszembetűnőbb, hogy az így kalkulált súlypont vándorlása egy bumeráng ívét írja le: a 20. század közepéig nyugatra tartott, azonban 1960-tól megfordult, és kelet felé mozog. Ha a demográfiai és a növekedési előrejelzések pontosak, akkor ez a folyamat tovább fog gyorsulni.