A kockázati- és magántőkések jól teljesítenek

Vágólapra másolva!
Mind a tranzakciók száma, mind pedig a befektetett tőke összértéke növekedést mutatott az előző évben - derül ki a Kockázati- és Magántőke Egyesület éves jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Bár az év során – többek között a JEREMIE-alapok befektetési periódusának zárásához közeledve – jelentősen növekedni tudott a kockázatitőke-befektetések összértéke, néhány kiemelkedő tranzakciónak köszönhetően az év utolsó hónapjait a magántőke-tranzakciók uralták.

Két domináns szektor

A befektetések 73 százaléka az év során két szektorba, az üzleti és ipari szolgáltatásokkal, illetve az energetikai és környezetvédelmi tevékenységekkel foglalkozó cégekbe áramlott.

Az egyesület adatai szerint tavaly 107 befektetésen keresztül 96 hazai vállalat összesen 54,9 milliárd forint összértékű kockázati- és magántőke-befektetésben részesült. Ami az állami illetve EU-s finanszírozást illeti, tavaly 19 Jeremie-alap összesen 11,6 milliárd forintot invesztált 48 társaságba.

A legnagyobb 5 tranzakció 70 százalékot ad

A kockázatitőke-ügyletek átlagos mérete 170 millió forint, míg a magántőke-befektetések nagysága átlagosan 4,8 milliárd forint volt. A legnagyobb öt tranzakció közel 70 százalékát biztosította az összes befektetett tőkének.

A befektetett összegek 94 százalékát új befektetési célpontokra költötték, a fennmaradó 6 százalék folytatólagos tőkeinjekciók formájában érkezett olyan korábbi befektetésekbe, amelyekben az érintett alapok már tulajdonrésszel rendelkeznek és továbbra is megfelelő növekedési potenciált, illetve exit-lehetőséget látnak.

Arra, hogy a társaságok a tavalyi év során milyen eredménnyel és hány exitet tudtak elérni, az egyesület jelentése nem tér ki.